Současná situace na trhu s fotovoltaikou

V tuto chvíli je svět vzhůru nohama. K největším problémům v současnosti patří nedostatek surovin, narušení dodavatelských řetězců a rostoucí ceny. Co za tím vším stojí? A jaká jsou možná řešení?

Co se právě děje?

Ceny solárních panelů, úložišť elektřiny, montážních systémů, fotovoltaického příslušenství a řady dalších produktů nyní výrazně rostou. Mnohé komponenty jsou velmi nedostatkové. Zároveň roste poptávka po fotovoltaických systémech jako nikdy předtím. Kromě toho jsme denně svědky zpoždění dodávek a narušení dodavatelských řetězců. Celkově se situace zdá být velmi nepřehledná, obtížně plánovatelná a může se během několika hodin změnit o 180 stupňů.

Proč je tomu tak?

Současnou situaci způsobuje několik faktorů. Každý faktor by sám o sobě pravděpodobně nebyl důvodem k obavám, ale jejich souběh vede k situaci, v níž se nyní nacházíme:

Obtížná dostupnost komponent a omezené dodávky materiálů. Zejména ve výrobě polovodičů, síťových komponent a čipů se již delší dobu vyskytují značná omezení. Důsledkem jsou rostoucí ceny a občasné, velmi krátkodobé nedostatky. Výrobci z odvětví fotovoltaiky soupeří o dostupná množství s automobilovým průmyslem a mnoha dalšími velkými průmyslovými odvětvími.

Pandemie koronaviru ještě není u konce. Přestože v současné době bylo zrušeno mnoho protiepidemických opatření, stále vznikají nová ohniska. V současné době je podstatně více lidí nemocných, než je běžné. To má dopad na logistické procesy speditérských společností, přístavů a dopravců. V Číně vláda reaguje na vysokou míru výskytu koronaviru přísnými lockdowny. Výroba a přístavy pak zčásti zcela zastavují svůj provoz. Dodavatelské řetězce jsou pak vystaveny obrovskému tlaku. Důsledkem jsou odklady dodávek.

Změna klimatu postupuje. V loňském roce byly následky v našich zeměpisných šířkách patrnější více než kdy jindy – stačí si vzpomenout na ničivé tornádo na Moravě. Nová česká vláda chce přispět k obnově fotovoltaiky, protože ji považuje v geografických podmínkách ČR za klíčový obnovitelný zdroj. Jak vyplývá z jejího programového prohlášení, budoucnost české energetiky vidí v kombinaci jaderné energie a decentralizovaných obnovitelných zdrojů. Česká vláda si stanovila jasné cíle: do roku 2025 chce mít nově zřízená fotovoltaická zařízení na minimálně 100 000 střechách. Odklon od uhlí chce vláda stihnout do roku 2033. V koaliční smlouvě chtěla vytvořit podmínky pro to, aby byl možný odklon od uhlí dříve než v roce 2038. Dalším cílem je připravit do konce roku 2023 aktualizaci Státní energetické koncepce ČR s ohledem na klimaticko-energetické cíle EU. Do konce roku 2022 pak chce připravit nový energetický zákon, který bude obsahovat principy a požadavky na komunitní energetiku.

Rostoucí ceny energií. Válka na Ukrajině a sankce proti Rusku mají také přímý dopad. Z Ruska se do EU dováží velké množství výrobků z hliníku, niklu a mědi. Kromě toho Česká republika získává 86 % (podle jiných metodik až 100 %) zemního plynu a 35 % ropy z Ruska. Ceny plynu a ropy nyní prudce rostou. Obnovitelné zdroje energie jako východisko se dostávají ještě více do popředí zájmu veřejnosti. To má jednoznačný vliv na poptávku.

Jak se s tím lze vypořádat?

Situace je napjatá, ale ne bezvýchodná. Naše doporučení:

  • Přehodnoťte své portfolio a v případě potřeby rozšiřte možnosti svého uplatnění.
  • Vždy buďte otevření dostupným alternativám a ponechte jim v nabídkách prostor.
  • Vytvořte si malé zásoby důležitých komponentů.
  • Plánujte a objednávejte množství včas a počítejte s delšími dodacími lhůtami a krátkodobými posuny dodávek.
  • Počítejte s růstem cen.
  • Instalaci provádějte po etapách a fakturujte je.
  • Pravidelně informujte své klienty o stavu projektu.

Tato náročná situace bude ještě nějakou dobu trvat – jak dlouho, to není v současné době možno odhadnout. I když současná situace je bolestivá a některé procesy neprobíhají jako obvykle, je to zároveň znamením, že se oblast energetické transformace konečně více rozhýbala. Spolu se svými partnery se snažíme situaci zmírnit tím, že se snažíme mít k dispozici co nejvíce produktů. Za tímto účelem jsme již na rok 2022 objednali více zboží než kdykoli předtím.

Kromě toho již plánujeme pro rok 2023. V tom nás podpoří úzká výměna s našimi partnery a již brzy 30 000 m2 skladovacích prostor. Zároveň potřebujeme více řešení a opatření ze strany politiků, aby se stabilizovaly dodavatelské řetězce a podpořila místní výroba.

Shrnutí:

  • Na trhu převládá růst cen, odklady dodávek a rostoucí poptávka
  • Důvodem jsou důsledky pandemie koronaviru, nedostatek surovin, opatření proti změně klimatu a válka na Ukrajině.
  • Naše návrhy řešení: zůstaňte flexibilní, počítejte s nárůstem cen a doplňte si zásoby nejdůležitějších položek.