Komerční uložiště ADS-TEC Energy: Chytrá řešení pro široké spektrum aplikací

Společnost ADS-TEC Energy je výrobcem systémů určených ke skladování energie pro průmyslové a komerční aplikace. Společnost se zavázala k aktivnímu pokroku a energetické transformaci za pomoci inovativních řešení. Díky svým bateriovým uložištím, umožňuje ADS-TEC Energy svým zákazníkům, zbavit se závislosti na rostoucích cenách energie. Co je třeba zohlednit při výběru a plánování takového řešení? To se dozvíte níže. 

Společnost ADS-TEC Energy vyvíjí již více než 10 let platformová řešení založená na bateriových úložištích a již dávno se etablovala jako přední technologická společnost na trhu. Kromě systémů bateriových úložišť zahrnuje portfolio produktů společnosti ADS-TEC Energy také řešení pro nabíjení, a nabízí tak efektivní řešení pro propojení odvětví elektrické energie a dopravy. Produkty společnosti ADS-TEC Energy jsou vyvíjeny v Německu a vyráběny nedaleko Drážďan. Jedná se o německý produkt. Kvalita výrobků společnosti ADS-TEC Energy je výsledkem vyvážené souhry bateriových článků a systému řízení baterií. Díky tomu může výrobce poskytovat záruku na výkonnost bateriových článků až na 10 let. 

ADS-TEC Energy: Produkty 

Společnost ADS-TEC Energy nabízí dvě produktové řady komerčních uložišť. Jednou z nich je řada PowerBooster – outdoorové řešení, a druhou StoraXe – indoorové řešení. 

Systémy bateriových úložišť PowerBooster i StoraXe jsou vybaveny vlastním cloudovým softwarem Big-LinX® Energy. Ten nabízí řešení pro monitorování a jednoduché ovládání celého systému.
Pomocí cloudu Big-LinX® Energy lze k instalovaným systémům přistupovat po celém světě prostřednictvím zabezpečené VPN. To lze využít zejména při uvedení systému do provozu, při servisních účelech a monitoringu. Software rovněž umožňuje monitorovat systém na úrovni jednotlivých bateriových článků, což je důležitá vlastnost zejména v souvislosti s udržitelností těchto komerčních uložišť. Jakékoliv nesrovnalosti jsou totiž okamžitě odhaleny a lze k nim rychle nalézt vhodné řešení. 

Na našich stránkách naleznete následující komerční uložiště od ADS-TEC Energy: 

Problematika smart meterů a jak se s nimi vypořádat 

V závislosti na konkrétních požadavcích zákazníka, lze komerční uložiště ADS-TEC Energy používat v různých provozních režimech. Použití smart meterů, je však nutné ve všech aplikacích, pouze jejich počet se liší v závislosti na daných požadavcích. Pro výše uvedená uložiště, jsou schváleny následující smart metery: 

  • Siemens (PAC4200) 
  • Janitza (UMG 604-E) 

Dle této tabulky zjistíte, který smart meter je pro vás ten pravý. 

Hlavním rozdílem mezi oběma smart metery je dostupnost funkce „charger clearance”. Ta je důležitá pro nastavení v systému řízení spotřeby energie (EMS), a proto hraje rozhodující roli při integraci DC nabíjecích stanic. Tuto funkci umí pouze smart meter Siemens PAC4200. Smart meter je nutné umístit za veřejnou sítí v odběrném bodě a poté před každou nabíjecí stanici. Všechny ostatní smart metery jsou vyžadovány pouze pro účely monitoringu. 

 

Externí EMS pro komerční uložiště ADS-TEC Energy? Není nutné 

Integrovaný software Big-LinX® dokáže spravovat různé provozní režimy, jak je uvedeno v následující tabulce. Optimálně funguje Big-LinX® v kombinaci s až pěti úložnými systémy nebo různými nabíjecími body. Pokud je třeba nastavit určité parametry, například nepoužívat k nabíjení elektromobilů elektřinu ze sítě, firma ADS-TEC doporučuje jako EMS systém – Energy Smart1. 

Víceúčelové aplikace lze nastavit buď na základě času, nebo pomocí funkce stavu nabití (SOC). Například u časové varianty si může zákazník zvolit, že spotřeba je vždy extrémně vysoká mezi 14. a 19. hodinou a že se má akumulační systém v tomto období zaměřit na peak shaving. Po zbytek času se systém logicky zaměří na optimalizaci vlastní spotřeby. Při použití varianty SOC je například 40 % výkonu vždy vyhrazeno pro peak shaving (včetně nabíjení ze sítě), zatímco zbytek je využíván k optimalizaci vlastní spotřeby. 

Komerční uložiště ADS-TEC: Produkty jsou již v provozu 

Příklad použití komerčního řešení ADS-TEC Energy, naleznete v následujících projektech. 

  • V roce 2021 bylo v německém Norimberku otevřeno „parkoviště budoucnosti“ se 128 nabíjecími místy připojených k FVE. Projekt společnosti N-Ergie se zaměřuje na digitalizaci a testování nových konceptů nabíjení v centrech měst. Parkoviště má na střeše nainstalovanou fotovoltaiku o velikosti 100 kWp. Tato energie se ukládá pomocí bateriového systému ADS-TEC Energy o kapacitě 112 kWh/100 kW výkonu.
     
  • Na parkovištích střední školy v německém Esslingenu je na car portech umístěna fotovoltaika. Přebytečná fotovoltaická energie se ukládá do venkovního úložného systému ADS-TEC Energy. Systém Mini-PowerBooster doplňuje 30 kWp FVE o uložiště s výkonem a kapacitou 60 kW/kWh. Takto jsou nabíjecí stanice na parkovišti zásobovány elektrickou energií. 

Závěr 

Akumulační systémy společnosti ADS-TEC Energy jsou vhodné pro různé aplikace a jsou vyvíjeny a vyráběny v Německu. To platí zejména pro SRS2543 a GSS0813 s funkcí nouzového napájení. Navíc produkty společnosti ADS-TEC Energy mohou dokonce eliminovat potřebu externího systému řízení spotřeby energie (EMS). Pro nejběžnější aplikace postačí vlastní softwarové řešení Big-LinX®.