Aiko – nahradí druhá generace optimizér?

Koncem prvního kvartálu do Evropy dorazí Aiko panely druhé generace, které slibují integrovanou optimalizaci částečného zastínění. Nás, jako prvního distributora Aiko panelů v ČR, tato nová funkcionalita velmi zaujala svou jedinečností. Je to totiž světový unikát, který žádný jiný nám známý výrobce nenabízí, a tak ji chceme představit i vám. 

Aiko v minulém roce přišlo na trh s vysoce výkonnými panely řady White Hole a Black Hole. Panely tohoto výrobce se od té doby drží na světové prvenství v účinnosti[1] (Obr 1), a to hlavně díky ABC technologii, tedy celého zadního kontaktu. O hlavních přednostech jsme pro vás již připravili video na našem YT kanále a podrobný popis na eshopu.  

Obrázek 1: Top 5 nejúčinnějších panelů 2/2024 

Aiko se rozhodlo od konkurence technologicky odskočit ještě dál a v druhé generaci panelů přináší novou funkci, která optimalizuje výkon panelu na úrovni jednotlivých článků. Při částečném stínění tak panel dokáže produkovat násobně více energie, než ostatní technologie (PERC, TOPCon). Jak je to možné?  

Za všechno může fyzika 

U standardních technologií při zastínění panelu reaguje bypass dioda, která ovšem optimalizuje výkon na úrovni celého stringu poločlánků a obvykle je tak ztrátou postižena šestina panelu (Obr 2)

U článku se zadním kontaktem je možné díky unikátní struktuře docílit velmi nízkého BDV (low breakdown voltage) až 0,3 V (standardní PERC/TOPCon články okolo 10 až 30 V)[2]. Toto zkratové napětí klesá s klesající vzdáleností mezi kladně a záporně nabitými regiony křemíku. Díky tomu, že Aiko má ABC články s kontaktem na celé zadní straně, je vzdálenost mezi kontakty velmi malá a tím jsou kratší i přechodové vrstvy (gaps). Pro lepší představu – u PERC/TOPCon článků je přechodová vrstva široká klidně i 80 µm, u ABC článků to může být 6-15 µm. Bypass dioda u panelů spíná obvykle u hodnoty 15 V a je tedy zřejmé, že u článků se zadním kontaktem a nízkým BDV sepne mnohem později. Článek s porovnáním technologií článků jsme pro vás připravili zde. 

Obrázek 2: Funkce bypass diody

Jak je to s hotspoty?  

FV článek je v principu fotodioda. Pokud článek funguje standardně (forward-bias) a není zastíněný, napětí umožňuje přirozený tok proudu. Pokud je článek zastíněný, přepne se do závěrného směru (reverse-bias), napětí zůstává, ale proud neteče, článek se přehřívá a vznikají hotspoty, před kterými chrání panel bypass dioda. Pokud má ovšem taková fotodioda v závěrném směru (zastíněný článek) nízké BDV, má také méně výkonu k rozptýlení. V takové situaci exceluje struktura článku se zadním kontaktem, protože se výkon dobře rozloží po celé ploše článku a riziko hotspotů se rapidně sníží. To dokládá i video od Aiko, které ukazuje provozní teplotu článků při zastínění.  

 

Kombinace zmíněných charakteristik umožňuje článku sám sebe bypassovat (průchod proudu v obou směrech) a je úplně jedno, která část panelu je zastíněná. Jde tedy o optimalizaci na úrovni jednotlivých článků a pokud se přidá i optimalizace na úrovni panelů (optimizér), je možné dosáhnout maximální efektivity systému.  

Aiko tuto funkci přináší ve všech panelech druhé generace, konkrétně v řadách Neostar a Comet a my jsme velmi rádi, že vám tyto produkty můžeme nabídnout již teď. Kompletní nabídku panelů Aiko naleznete na našem eshopu včetně detailních popisů, názorných videí a dalších materiálů.  

[1] https://taiyangnews.info/top-solar-modules-listing-february-2024/ 

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666386422004660