Současnost a budoucnost solárních panelů – rok 2023 a 2024

Uplynulý rok ve fotovoltaice byl velmi dynamický a turbulentní, což pocítil snad každý, kdo se v tomto odvětví pohybuje. Ceny všech komponent se mění ze dne na den a není jisté, kdy a kde se ustálí. Situace se nejčastěji hodnotí podle vývoje cen křemíku, solárního skla a solárních článků, což není náhoda. To jsou totiž základní stavební prvky fotovoltaických panelů a podle jejich ceny se řídí v podstatě celé odvětví. Trh je zaplaven nepřeberným množstvím panelů s různými technologiemi od nespočtu výrobců a vyznat se v něm je čím dál náročnější.

Nesmíme ale zapomínat, že solární panel je ta část, kde se sluneční záření mění na elektřinu. Veškerá fotovoltaika v něm začíná. Vybrat správný panel z hlediska výkonnostních parametrů je jednoduché, ale kvalita se v číslech nedá najít tak snadno. V tomto článku osvětlím uplynulý rok na trhu s panely, ustupující technologie a trendy pro další roky.

Jaká kritéria jsou při nákupu panelů nejdůležitější pro vás ?

Přesycenost tržního prostředí se projevuje různě, ale jedním z kladných projevů je snaha odlišit se. Jestli nám poslední rok přinesl z hlediska nabídky panelů něco pozitivního, tak je to právě technologický pokrok. Celosvětový trend je zvyšování výkonu a účinnosti a kdo zůstane pozadu, může skončit v propadlišti dějin. Tato situace vytváří prostor pro vstup nových hráčů na trh, stejně jako tlak na etablované výrobce, aby nezaspali na vavřínech.

PERC v posledním tažení?

Z hlediska principu článků můžeme uvažovat čtyři kategorie, které jsou na trhu zastoupeny. Nejrozšířenější typ článku je levný PERC, který dříve držel až 70 % trhu. V posledním roce klesl až k hranici 45 % a stále padá – technologie dosáhla svých limitů a ani levná cena PERC na trhu pravděpodobně neudrží.

Na následujícím obrázku vidíme, že výrobci narazili na hranici účinnosti 21,7 % a nemohou ji překonat:

Účinnost PERC článků dosáhla svého maxima

TOPCon – kvalitní náhradník

Spousta výrobců tedy přechází na konfiguraci článku nazývanou TOPCon, která je v podstatě vylepšený PERC článek. Podíl těchto článků na trhu je přibližně 25 % a dá se předpokládat, že kompletně nahradí PERC články, což je i patrné na trendu objemu výroby. Proč jdou výrobci touto cestou? Obě zmíněné technologie jsou si velmi podobné, akorát TOPCon využívá n-type křemík a extra pasivační vrstvu.

Objem výroby technologií IBC, HJT, TOPCon a PERC

Z hlediska úpravy výrobní linky se tak jedná o poměrně levný a jednoduchý proces, který přinese kýžené navýšení výkonu a účinnosti v řádu desetin až jednotek procent. Z pohledu výrobců se přechod na tuto technologii zdá jako rozumná ekonomická volba, na druhou stranu se jedná pouze o vylepšení PERC článku a i zde může dosažení limitů technologie přijít velmi rychle. Hlavní výhodou TOPCon panelů bude hlavně nízká cena – to jim na určitou dobu zajistí široké využití.

HJT – nová možnost pro projekty

Třetí místo v objemu výroby (18 %) drží HJT články – dvoupřechodové, které ve své struktuře obsahují krystalický i amorfní křemík. Použití obou skupenství stojí za zvýšenou účinností těchto článků, neboť každé skupenství dokáže absorbovat světlo jiných vlnových délek a v kombinaci tak pokrývají velmi široké pásmo slunečního záření. Průkopníkem této technologie je německá firma Meyer Burger, jejíž panely jsou dlouholetou stálicí našeho portfolia.

HJT články jsou velmi vhodným řešením pro bifaciální panely, které jsou schopné absorbovat světlo z obou stran. Z toho důvodu se panely jeví jako zajímavá alternativa na vetší komerční instalace a dá se očekávat, že panely s HJT technologií budeme vídat ve větších výkonových řadách nad 600 W.

Zadní kontakt – přední místa v účinnosti

Nejmenší část trhu zabírají panely se zadním kontaktem (IBC, ABC, HPBC), i když paradoxně mají ze zmíněných variant největší potenciál z hlediska účinnosti. Dlouho se jednalo pouze o prémiové panely, které byly pro spoustu instalací cenově nedostupné. Ke konci roku 2023 jsou na trhu pouze čtyři výrobci panelů se zadním kontaktem a dva z nich najdete v portfoliu Memoda – LONGi a AIKO.

Zadní kontakt = účinnost, výkon i elegantní vzhled

Pokud se podíváme na tabulku účinnosti, panely se zadním kontaktem jsou na prvních třech příčkách. Prvenství drží 620 W panel od AIKO Solar s neuvěřitelnou účinností 23,7 %. Velkou výhodou zadního kontaktu je, že panel vyrábí na stejné ploše až o 20 % více elektřiny než jiné technologie. To klade vysoké nároky na použité materiály i technologie a je s tím zatím nutné počítat u počáteční investice. Panely jsou vhodné pro instalace s vysokými nároky na všechny parametry, na oplátku se investice rychleji vrátí a máte jistotu kvalitního výrobku.

Nejúčinnější panely na světě

Panely se zadním kontaktem jsou zajímavou variantou, kterou se rozhodně vyplatí sledovat. Tato technologie je v podstatě „v plenkách“ a dá se očekávat další navyšování účinnosti a výkonu. Zadní kontakt je velmi atraktivní z dlouhodobého hlediska, protože struktura článku umožňuje vysokou účinnost, flexibilitu a například i kombinaci s tandemovými články. Už teď je jisté, že před sebou má značný vývoj.

Shrnutí

PERC články v minulých letech vládly z hlediska účinnosti, ceny a objemu výroby. Nyní ale definitivně narazily na své limity a postupně budou nahrazeny jinými technologiemi. Největší rozmach se očekává u TOPCon článků, i když je v relativně brzké době čeká stejný osud, jako PERC. Z hlediska výrobců i spotřebitelů je přechod na TOPCon ekonomicky nejvýhodnější volba, a tak je budeme v dalších letech vídat na předních místech prodejů.

Dvoupřechodové (HJT) a články se zadním kontaktem (IBC, ABC, HPBC) jsou zatím na chvostu z hlediska objemu výroby, ale z dlouhodobého pohledu jsou to velmi slibné a perspektivní technologie, což je patrné na vývoji účinnosti v čase.

Jejich velkou výhodou je, že si nekonkurují, každá z nich se jeví jako vhodné řešení na jiný typ instalací.

Účinnost a technologie článků v čase

Je jisté, že nadcházející rok bude opět plný změn a je otázkou času, kdy povědomí o nových technologiích začne ovlivňovat poptávku. Ať už budete potřebovat jakýkoliv typ panelu, můžeme vám za naše produktové oddělení slíbit, že ho Memodo bude mít skladem!

Na konci roku jsme pro vás připravili webinář, kde jsme rozebrali připravované změny a nastínili směřování našeho portfolia.

Pokud jste ho propásli, můžete se podívat zde:

*Taiyang News od roku 2017 publikuje pravidelný žebříček účinnosti solárních panelů. Na sociální sítě pravidelně nahrává měsíční reporty ohledně ceny, výkonu a účinnosti panelů, stejně jako informace o vývoji cen materiálů potřebných k výrobě. Na jejich YT kanálu nechybí pravidelné webináře se zástupci výrobců FV komponent. Taiyang News jsou mediálními specialisty na fotovoltaiku.