Nové dotační podmínky NZÚ + NZÚ Light. Co všechno se mění?

 

S novým rokem přichází i úpravy v dotačních podmínkách na realizace fotovoltaiky. Od 17.1. je v platnosti nové znění podmínek dotačního programu NZÚ Light, který mimo jiné podporuje i fotovoltaický ohřev teplé vody. Minulý rok 2023 se nesl v obrovském zájmu o tuto formu podpory, který ovšem na trh přinesl i velké množství nekvalitních produktů a tzv. šmejdů. Objevily se dokonce fámy o ukončení dotačního programu a lidé byli v mnoha případech tlačeni do podpisu smluv. Ministerstvo tedy přišlo s úpravou podmínek, které chrání spotřebitele a zároveň částečně zamezuje podporu nekvalitních produktů. Co se tedy mění?

Novou podmínkou je součást systému, která chrání před opařením vodou ze zásobníkového ohřívače. K tomu postačí obyčejný termostat bojleru.

Druhou novinkou, která zásadně omezuje použití nekvalitních ohřívačů, je nutnost zajištění automatického připojení bivalentního zdroje ohřevu vody v období, kdy solární fotovoltaický systém nedokáže zajistit ohřev vody na minimální nastavenou úroveň teploty vody.

V Memodu jsme již během minulého roku vybrali jako ideální produkt na řešení NZÚ Light A-Z Water Inverter, který je spolehlivým produktem české výroby a nové podmínky dotačního programu plnil již od svého uvedení na trh. Nemusíte se tak bát, že by s jeho použitím nebyla dotace proplacena.

Kompletní znění nových podmínek pro NZÚ Light najdete zde.

Změny v tradiční Nové zelené úsporám

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo navýšit finanční podporu NZÚ o 10 miliard korun, informuje o tom v poslední tiskové zprávě. Tato štědrá alokace může zajistit podporu pro dalších 50 tisíc domácností, které se rozhodnou pro využití fotovoltaiky na svém domě. Míra podpory zůstává stejná (až 50 % výdajů), i zde se ovšem mění podmínky podpory tak, aby úspory byly co nejefektivnější.

Od 15. února 2024 dochází k následujícím změnám:

  • Dotace až 200 000 Kč za instalaci fotovoltaiky v kombinaci se zateplením se započtením bonusů ve výši 40 000 Kč
  • Dotace až 160 000 Kč za instalaci fotovoltaiky bez zateplení

Změna jednotkové výše dotace na FVE:

  • Základní podpora 35 000 Kč nebo 60 000 Kč s využitím tepelného čerpadla
  • Za 1 kWp instalovaného výkonu 8 000 Kč
  • Za 1 kWh el. akumulačního systému 8 000 Kč
  • Dotace až 125 000 Kč na tepelné čerpadlo s ohřevem vody připojené na fotovoltaiku
  • Omezení maximálního rezervovaného výkonu pro připojení do sítě na 50 % maximálního výkonu FVE
  • Nově bonus za FVE, která zajistí ohřev vody, ve výši 10 000 Kč

V Memodu jsme zaznamenali taky zvýšený počet dotazů ohledně nové podmínky, kde sjednaný výkon ve smlouvě o připojení může být maximálně 50% procent instalovaného výkonu FVE systému.
Co to v praxi znamená? Mrkněte na video, náš CEO Jonas Kasal vám to vysvětlí.

Je zřejmé, že stát nehodlá v podpoře obnovitelných zdrojů zpomalovat a to je dobrá zpráva. Všechny možnosti čerpání dotací v rámci NZÚ naleznete na oficiálních stránkách https://novazelenausporam.cz.