Produktové novinky z veletrhu Intersolar 2023

Slibované představení nových střídačů, ovládacích prvků i vylepšení pro rezidenční a velké komerční instalace. Přečtěte si, co zaujalo naše Energy:Experts na letošním nabitém veletrhu Intersolar!
Krátkou obrazovou reportáž z letošního veletrhu naleznete ZDE.

GoodWe

GoodWe představilo druhou generaci ET hybridních střídačů – ET G2 Series, která bude nabízet rozmezí výkonů od 6 do 15 kW. Střídače disponují funkcí inteligentních provozních režimů, mají integrovaný smart meter a výkonný back-up. Střídače obsahují technologii smart-grid ready, kterou lze využít pro komunikaci s tepelným čerpadlem. Během veletrhu jsme si prohlédli druhou generaci HV baterií GoodWe – Lynx F G2. Baterie má vyšší energetickou hustotu (až 28.8 kWh/na věž). Mělo by být možné paralelní zapojení 8 bateriových věží s maximální kapacitou 230 kWh. Baterie umožňuje vzdálenou diagnostiku a aktualizace firmwaru skrze střídač. Na stánku společnosti GoodWe se ukrýval také nový „All-in-one“ venkovní Energy Storage systém z řady EAC. Systém se skládá z integrovaného hybridního střídače ET s výkonem od 15 do 30 kW a bateriového úložiště s kapacitou 60 kWh. Celý systém je uzavřen ve skříni, která je vhodná k venkovnímu použití. U tohoto „All-in-one“ řešení nechybí funkce peak-shavingu, výkonný back-up a inteligentní provozní režimy.

SolarEdge

Izraelská společnost, nabízí fotovoltaická řešení pro rezidenční a komerční užití. Kromě nových produktů představil SolarEdge novinku v řízení spotřeby energie: operační systém SolarEdge ONE. Jedná se o systém, který dokáže optimalizovat energii v každém domě dle potřeb obyvatelů. Systém shromažďuje interní a externí vstupy (např. počasí), včetně preferencí uživatelů a vytváří plán s předpovědí spotřeby a výroby energie. Zahrnuje efektivní řízení v souvislosti s cenami elektřiny, za účelem maximalizace úspor. „SolarEdge ONE dělá stovky rozhodnutí každý den, takže je nemusíte dělat vy sami,“ říká Marco Ledic, Country Manager Germany ze společnosti SolarEdge. Jednou z produktových novinek, kterou SolarEdge na veletrhu představil, je domácí DC-coupled nabíjecí stanice – SolarEdge Home DC EV Charger. Ta disponuje funkcí obousměrného nabíjení – „Bi-Directional DC EV Charging“. Po spuštění do prodeje by měla nabíječka při výpadku elektřiny umožňovat nabíjení Vehicle-to-Home (V2H). V praxi to znamená, že elektromobil (který funkci podporuje), lze při výpadku použít jako domácí baterii. V budoucnu by měla nabíjecí stanice zvládat funkci V2H i při vysokých cenách elektřiny a také funkci Vehicle-to-Grid (V2G), která umožňuje v době špičky sdílení energie z EV baterie se sítí.

AIKO Solar

AIKO Solar je již roky světovým lídrem ve výrobě solárních článků a vkládá spoustu energie do výzkumu. Díky vlastním zdrojům křemíku a investicím do vývoje, vstoupilo na trh s inovativní technologii článků ABC (All Back Contact), ze kterých se skládají unikátní řady panelů Black Hole a White Hole. Tyto panely kombinují vysoký výkon, úctyhodnou účinnost a elegantní design za velmi atraktivní cenu. Energy:Experts z Memoda ví, že se jedná o výjimečné produkty a technologie, a proto navázali s AIKO strategické partnerství. S hrdostí můžeme prohlásit, že jsme první, kdo na český a slovenský trh tyto unikátní panely přináší.

Potrpíte-li si na speciality, právě jste takovou našli. Panel AIKO Black Hole je celočerný, vysoce výkonný panel s výkonem 450 W. I s plochou menší, než 2m2 přesvědčí špičkovou účinností 23,0 %. Panely Black Hole nemají na přední straně žádné sběrnice a vyznačují se kompletně černým designem, včetně rámu.

Tyto parametry ho předurčují nejen pro náročné domácnosti nebo malé střechy, ale také pro větší systémy, kde je důležitý maximální výnos.

 

BYD

Jeden ze světových lídrů ve výrobě baterií představil na veletrhu novinky, o které se musíme podělit. Nejzajímavějším produktem jsou bateriové články Blade Battery. Jedná se o úzké, dlouhé články, které vykazují vysokou odolnost, denzitu a dlouhou životnost. BYD představilo vysokonapěťové komerční úložiště MC Cube, ve kterém jsou Blade články použity. Díky unikátnímu řešení, ve kterém články slouží jako akumulátory, se šetří místo, váha a zvyšuje se hustota energie. Zároveň jsou i stavebním prvkem.

MC Cube box má při relativně malých rozměrech kapacitu 536 kWh a dá se stackovat do kontejneru MC Cube ESS, do kterého se vejde deset MC Cube boxů. Stohovaná kapacita kontejneru poté činí 5365 kWh. Systém má stupeň ochrany IP55, chlazení vzduchem a komunikaci přes cloud.

Jako spousta dalších výrobců, i BYD se rozhodlo rozšířit své portfolio o solární panely. Zároveň společnost představila tři nové elektromobily BYD, ve kterých jsou integrované Blade baterie.

K2

Vrcholem veletrhu od K2 Systems je K2 Buddy. Digitální monitorovací systém pro sledování zatížení sněhem v reálném čase. Zařízení měří zátěž cca každých 10 minut. Pokud je hmotnost příliš vysoká, upozornění se dostane přímo k instalačnímu technikovi i koncovému zákazníkovi prostřednictvím push notifikace. U systémů s K2 Buddy prodlužuje firma záruku na produkt z 12 na 20 let.

Novinkou jsou také montážní systémy K2 CarrierRail pro fasády. V budoucnu bude výrobce nabízet řešení pro 3 nejběžnější typy fasád (zděné/betonové, sendvičové panely a plech), které lze zavěsit před fasádu. Zároveň K2 představila systém carportů, jednoduchý nebo dvojitý přístřešek pro auto se sklonem 10°.

Kromě toho byly na K2 k vidění různé inovace interního softwaru K2 Base. Nové funkce, jako je připojení k PV*SOL, detekce překážek na základě AI nebo funkce nahrávání leteckých snímků ve vysokém rozlišení, technických výkresů a půdorysů rozhodně usnadní plánování v budoucnu. Příchod zmíněných novinek se očekává do konce letošního roku.

Solis

Mezi zajímavosti z veletrhu patří i nové modely Solis 5G pro fotovoltaické projekty C&I. Střídače (80-110) K-5G-Pro s výkonem 80 až 110 kW přinášejí maximální vstupní proud fotovoltaického řetězce až 18 A. Střídač podporuje stejnosměrné předimenzování o více než 150 % a je kompatibilní s komunikačními režimy RS485/ PLC/Wi-Fi/GPRS.

U společnosti Solis nás zaujalo téma „balkónové elektrárny“: řada ultra-mini střídačů Solis Mini je určena pro rezidenční fotovoltaické systémy. Jsou vybaveny MPPT a maximálním vstupním proudem na řetězec 14 A. Integrovaná funkce ACFI snižuje riziko požáru. Hlučnost střídače je nízká.

Na veletrhu The Smarter E Europe předvedl výrobce Solis také svůj třífázový hybridní střídač S6. Přístroje s výkonem 8 a 10 kW přinášejí po 4 MPPT a jednom stringovém výstupu. Vstupní proud činí 16 A.

Zaujala nás i představená nová verze hybridního střídače v rozsahu 29,9 až 50 kW S6-EH3P K-H s integrovanými 4 MPP trackery a max. proudem do 20 A na string. Tento střídač je univerzálním hybridním střídačem, jenž lze použít pro sérii baterií od různých výrobců. Střídač lze zapojit paralelně a podporuje špičkování a asymetrickou výrobu. První z těchto střídačů je ohlášen na 1Q roku 2024.

Sungrow

Ve společnosti Sungrow byla netrpělivě očekávána nová generace hybridních jednofázových a třífázových střídačů. Došlo k rozšíření počtu MPP (max. vstupní proud FV nyní 13,5 A) a ISC. S hodnotou 18 A je nyní také o 2 A vyšší než u předchozího modelu. „Díky těmto inovacím je použití hybridů s moderními vysoko proudovými moduly ještě jednodušší,“ vysvětluje Ralph Nolte, produktový manažer společnosti Sungrow.

Těšíme se i na novinky týkající se měřiče spotřeby energie Sungrow. Vypadá sice stejně jako jeho předchůdce, ale skrývá v sobě nové možnosti. „Díky přidané druhé sadě CT lze v budoucnu přesněji a efektivněji sledovat spotřebu energie,“ říká Ralph Nolte. Měřič spotřeby energie lze v budoucnu instalovat i mimo elektroměrovou skříň prostřednictvím kabelového připojení.

Na veletrhu byly poprvé v roce 2023 k vidění také optimalizátory. Kromě povinné optimalizace výnosů hraje důležitou roli bezpečnostní pojistka pro případ závad.
Komunikace PLC v síti D-LAN zjednodušuje práci všem montérům, protože není potřeba žádný komunikační kabel ani rádiové spojení. Pragmatické! Nadšenci se však budou muset obrnit trpělivostí – optimalizátory pro jednofázové hybridy budou na trhu až koncem roku.

Sungrow překvapil i novou řadou hybridních střídačů, které mohou vyrábět asymetricky. Spolu s doposud symetrickými střídači proto ovládají na českém trhu nový prostor.

Pylontech

Pylontech představil novinky ze sektoru rezidenčních baterií s vysokou hustotou energie. Nízkonapěťové baterie PELIO s úzkoprofilovým designem jsou řešením pro úložiště s vysokým nárazově vybíjecím výkonem. Každý modul obsahuje 5 kWh a celkově se nízkonapěťový systém dá naškálovat až do 20kWh. Vše je monitorovatelné z aplikace v telefonu, včetně rychlého systému ticketů technické podpory.

Další novinkou je vysokonapěťová baterie Pylontech Force H3 – při stejných rozměrech jako verze Force H1 obsahuje větší hustotu energie při sedmi modulech 35,8 kWh a vybíjecím proudu 50 A.

Mimo rezidenční produkty představil Pylontech i řadu komerčních řešení. Mezi čistě komerčními úložišti řady PowerCube M ve formě racku nabídl nově Pylontech „All-in-one“ řešení Optim US-A-M1C-100, venkovní řešení pro micro-grid aplikace (hotely, farmy, ostrovy…). Systém je škálovatelný od 100–400 KWh s funkcí back-up. Tato multifunkční skříň má zabudován vlastní střídač a ostatní nezbytné elektrotechnické prvky, včetně jističů, přepěťových ochran a BMS.

Další zajímavou ukázkou byly řady uložišť PowerCube 20HM1 a PowerCube 40HM, umožňující ukládání energie do předpřipravených kontejnerů. Ty umožnují uskladnit energii od 1,421 MWh do 5,268 MWh. Systémy společnosti Pylontech jsou dodávané na klíč. S takto připraveným kontejnerem lze lépe manipulovat (největší kontejner váží až 56 tun!).

SolaX

Náš nový obchodní partner SolaX, zaujal svojí spolehlivostí a dobře propojitelným systémem. Třífázová hybridní verze Solaxu X3-HIBRID G4, v Česku již dobře známá, vyniká adaptací pro bateriové úložiště. S pomocí Mateboxu, Wallboxu X EVC, umožňujícího až tři režimy dobíjení včetně dobíjení z vlastní FVE při 100 %.

Mimo běžné portfolio představil SolaX nový hybridní střídač do 30 kW, který je schopný asymetrické výroby. Nové rezidenční úložiště je podobné svým designem ostatním výrobkům v kategorii, například Pylontech Force H1. Nabízí ale větší hustotu energie a lepší škálovatelnost, než doposud umožňovaly baterie TRIPLE POWER. SolaX zřejmě následuje trend, který se osvědčil. Svojí exkluzivitou ale nenechává prostor pro kompatibilitu s produkty ostatních výrobců.

Pro komerční část má SolaX připravené třífázové síťové střídače X3-Mega G2 a X3-Forth.
X3-Mega G2 s 6 MPPT a možnost 150% předimenzování FVE, při max. 32 A na MPPT. Střídač o výkonu v rozsahu 40-60 kW lze díky možnosti vzdálené obsluhy a monitorování řadit mezi chytré a bezpečné střídače do bytových domů i pro komerční projekty. X3-Forth poskytuje široký výkonový rozsah 80-150 kW. Díky konektivitě, IP66 i na dálku ovladatelným rozhraním a bezpečnostním prvkům můžeme střídač použít s klidným svědomím i pro náročné komerční instalace.