Jinko Tiger – Inovativní technologie Tiling Ribbon navyšuje výkonnost panelů

Po gepardu a labuti přicházejí tygři. Společnost Jinko Solar představuje novou řadu panelů Tiger s panely Jinko Tiger a Tiger Pro. Panely přesvědčují inovativní technologií Tilling Ribbon, spoléhají na 9 nebo 10 přípojnic a dosahují rekordní účinnosti. Představíme vám dva panely z této série.

Jinko Solar v kostce

Výrobce z Číny je považován za předního světového výrobce solárních panelů a v roce 2019 vyrobil 16,0 GW na panelech. Respekt vůči naší planetě a budoucím generacím je pro Jinko velmi důležitý. Společnost podporuje vzdělávání a pomoc na místě, např. investováním do programů, které umožňují rozvoj služeb v sektoru fotovoltaiky a usnadňují používání solární energie.

Nová technologie panelů na trhu

V posledních letech překonávala společnost Jinko jeden rekord za druhým. Vývojáři společnosti Jinko nemají chvilku stání, stále pracují na nových technologiích a nedávno uvedli na trh sérii panelů Tiger. Nové panely Tiger mají dvě speciální funkce:

  1. Technologii Tiling Ribbon (TR)
  2. 9 resp. 10 přípojnic
Jinko Solar panely
Specifika série Tiger

Tiling Ribbon proces je metoda připojení pro solární články. Buňky panelů Tiger jsou spojeny jako šindele. Spojení je vytvořeno plochým lisováním, ve kterém je zabudován konektor. To dává jednotlivým článkům větší pružnost a stabilitu, což znamená, že nedochází k mikrotrhlinám. Přechod z jednoho článku do druhého přes konektor se nazývá „Ribbon“.

Předchozí série panelů Jinko používala čtvercový Ribbon. Kulatý Ribbon vyvinula společnost Jinko Solar speciálně pro řadu Tiger, a tím snížila ztráty na přechodech článků. Sluneční paprsky, které dopadají na kulatý Ribbon, se již neodrážejí, ale směřují přímo k solárním článkům.

Jinko Solar panely
Rozdíl mezi čtvercovým a kulatým Ribbon

9 a 10 přípojnic

Čím víc přípojnic, tím líp – to si nejspíš řekli v Jinko. V současné době na trhu nalezneme převážně 5 přípojnic, Jinko se svými 9 a 10 jasně uvádí trend jiným směrem. Zatímco nové panely Tiger přinášejí 9 přípojnic, řada Tiger Pro se vyznačuje dokonce 10. Díky kratším linkám se ohmická ztráta sníží o 50 %, což zase sníží ztrátu výkonu při přenosu energie.

Jinko panely
Změna odstupů díky přípojnicím

Dva pro nás zajímavé panely

Rozdíly mezi sériemi Jinko Tiger a Tiger Pro lze najít zejména v rozměrech. Řada Tiger Pro je určena především pro pozemní fotovoltaické systémy, což znamená větší a těžší panely než u série Tiger. Ta je určena pro soukromý sektor. Obě řady mají společnou inovativní technologii TR. Tiger Pro 60 TR 445 W a Tiger 60 TR 365 W jsou pro nás obzvláště zajímavé. Jinko spoléhá na technologii TR s polovičními články, záruku na produkt 12 let a záruku lineárního výkonu 25 let. Toto jsou vlastnosti obou panelů:

Tiger 60 TR 365 WTiger Pro 60 TR 445 W
365 W445 W
9 přípojnic10 přípojnic
Účinnost panelu: 20,96 %Účinnost panelu: 21,01 %
Černý rámČerný rám
1.500 V IEC certifikátNízké náklady na výrobu elektřiny
5.400 Pa zátěž sněhu / 2.400 Pa zátěž větru5.400 Pa zátěž sněhu / 2.400 Pa zátěž větru
Rozměry: 1.692x1029x30 mmRozměry: 1.8868x1134x30 mm
Hmotnost: 19,3 kgHmotnost: 24,2 kg
Délka kabelu: (+) 290 mm, (-) 145 mm 
Teplotní koeficient výkonu -0,35% / ° C 

V čele řady Tiger Pro je 580 W panel, určený pro pozemní FV systémy, který je v současné době obchodován jako nejvýkonnější FV panel na trhu.

Naše hodnocení

Novou sérii Jinko Tiger a zejména modely Tiger 365 W a Tiger Pro 445 W považujeme za velmi zajímavé. Tiger 365 W je vhodný pro majitele domů, kteří chtějí zaplnit malou plochu střechy a současně na střechu vnést co nejvíce energie. Díky technologii Tiling Ribbon dosahuje Jinko se svou řadou Tiger rekordní úrovně efektivity.

Vývoj nových technologií panelů nezaostává. Mnoho vědců v současné době pracuje na nových technologiích ke zvýšení efektivity panelů. Například tým vědců z University of York (UK) zachytil svými solárními články výrazně více světla vyleptáním šachovnicového vzoru s náhodnými rotacemi v opakujícím se vzoru v hloubce jednoho mikrometru do silikonového solárního článku. Pokud by se jednalo o průlom v oblasti účinnosti, mohly by solární články být brzy více než dvakrát tak účinné, tenčí, a tedy i levnější na výrobu. Možnosti fotovoltaických panelů tedy ještě zdaleka nejsou vyčerpány.

Klíčové informace

  • Kulaté Tiling Ribbons zabraňují mikrotrhlinám a snižují ztráty na spojích článků „přesměrováním“ slunečních paprsků.
  • U 9 ​​ nebo 10 přípojnic je ohmická ztráta o 50% nižší díky kratším vedením, což snižuje ztrátu výkonu při přenosu energie.
  • Jinko Tiger 365 W doporučujeme zejména pro majitele domů s malou střešní plochou, kteří ji chtějí optimálně využít.