Showtime: Příchází LG Chem RESU Prime

Inovativní nápady ohledně funkce a designu vedli u LG Chem k uvedení nové generace bateriových úložišť LG Chem RESU Prime. Novinku mezi vysokonapěťovými bateriovými systémy vám představíme se všemi detaily.

Na jaké funkce se můžeme těšit?

Nové baterie očekáváme na skladě ve druhém kvartálu 2021. Navazují na bateriové systémy RESU Gen1 a RESU Gen2. Korejská novinka bude k dispozici ve dvou verzích: LG RESU10H a RESU16H Prime. Jak názvy napovídají, jedná se o kapacitu 9,6 kWh a 16 kWh. Špičkový výkon je u menší verze 5 kW a 7 kW a u větší verze 7 kW a 11 kW.

LG Chem RESU Prime
LG Chem RESU10H Prime a -16H Prime

Pro navýšení kapacity můžete systémy paralelně připojit. Zde bohužel nelze kombinovat, 10H s 10H a 16H s 16H. Paralelní připojení zvyšuje také výkon, což při 2 x 16 H činí výkon 14 kW a kapacitu 32 kWh. Zejména pro rodinné domy je tato kapacita dostatečně dobrá na to, aby udržovala vysokou vlastní spotřebu. Účinnost je nyní přes 90 %, což je o 5 % více než u RESU Gen2.

Velkou výhodou nové generace baterií budou komunikační protokoly. LG Chem Prime podporují RS485 i CAN, dříve to bylo buď anebo. Při objednávce již nemusíte dávat pozor na to co váš střídač podporuje. Nové je také monitorování RESU, takže vy i váš zákazník máte k bateriovému úložišti přístup prostřednictvím aplikace nebo internetového prohlížeče. LG Chem Prime bude kompatibilní s těmito střídači:

  • SolarEdge
  • SMA
  • Sungrow
  • GoodWe

Pro začátek se střídačem od SMA a SolarEdge.

A co design a montáž?

Design nám připomíná RESU 10M, protože i nový Prime se skládá ze dvou bateriových modulů a řídicí jednotky, mozku baterie s BMS a elektronikou. Jednotlivé moduly váží 41 kg u verze 10 H a 65 kg u verze 16 H. Pro instalaci budou tedy pravděpodobně potřeba dvě osoby. Aby celou instalaci provedl jeden člověk, jako například u BYD, je celkem nereálné. Řada Prime se instaluje na zem, montáž na zeď není možná.

LG Chem RESU Prime
Konstrukce LG Chem RESU Prime 10H

Díky stupni krytí IP55 můžete systém snadno instalovat i venku, např. v garáži, pokud teplota neklesne pod -10 stupňů. Pozor: Při nižších teplotách se BMS vypne a musíte jej znovu zapnout.

Těšíme se na instalaci LG Chem RESU Prime na naší testovací stěně a první uvedení do provozu. Systém si ještě jednou podrobně prohlédneme. To, co již vidíme, je generace bateriových úložišť, která je vyrobena pro vysokou vlastní spotřebu a zvyšující se energetické požadavky, a tím sleduje obecný trend.

Klíčové informace

  • Společnost LG Chem uvede na trh novou generaci bateriových úložišť, pravděpodobně na jaře 2021.
  • LG Chem RESU10H Prime a – 16H Prime přicházejí s ideální kapacitou pro vysokou vlastní spotřebu v rodinných domech.
  • Velkým hitem budou komunikační protokoly. Bateriová úložiště Prime podporují RS485 a CAN.