Sunman eArc: flexibilní panely a jejich instalace

Solární průmysl jde technologicky dopředu každý den. Vysoká poptávka stimuluje výrobce fotovoltaiky a podněcuje je k hledání netradičních řešení. Střechy domů i průmyslových budov se pomalu plní solárními panely, ale je pořád velké množství budov, které si fotovoltaiku nemohou dovolit. Třeba kvůli konstrukčnímu řešení. Flexibilní panely ale mění modus operandi a dovolují instalaci i pro takové stavby, kde by taková možnost byla vyloučená.

Pojďme se podívat na několik základních typů střech, na které nelze standardní fotovoltaiku instalovat:

Je obecně známo, že až 40 % střech na komerčních či průmyslových budovách není schopné unést váhu konvenčního fotovoltaického systému. Možným řešením je například více podpěr, což je velký zásah do budovy, nehledě na omezení v prostoru, či nevyhnutelné pozastavení běžného provozu budovy po dobu stavebních prací.

Další kategorií jsou membránové střechy (PVC, EPDM, TPO), jejichž popularita stoupá. Konvenční ukotvení konstrukce zde není možné kvůli nepříznivému vlivu penetrace povrchu. Stejný případ jsou z podobných důvodů i skleněné střechy. Problém s ukotvením systému také přirozeně vzniká u střech s rádiusem, kde byla instalace prakticky nemožná. Do teď.

Firma Sunman, pionýr ve výrobě flexibilních panelů, proto přichází s výrobkem, který zmíněné problémy efektivně řeší. Technologové vědí, že největší váha fotovoltaického systému spočívá v krycím skle panelu a samotné nosné konstrukci, a proto se těchto prvků zbavili. Panely Sunman používají jako krycí vrstvu patentovaný kompozitní materiál na bázi pryskyřice, který vykazuje srovnatelnou odolnost, jako tvrzené sklo. Samotný panel tak nemusí mít žádný rám, který by sklo držel.

Co to přináší?

Váha 430 W panelu je pouhých 7,2 kg a tloušťka 2 mm, což v porovnání s konvenční instalací ušetří až 70 % váhy jen na panelech. Junction box je situován na přední boční straně panelu tak, že zůstává přístupný bez nutnosti deinstalace. Kotvení systému na střechu se provádí lepením a není potřeba ani jeden šroub, šetří se tak čas i povrch střechy.

Výběr instalačních materiálů je odvislý od povrchu střechy a Sunman dodává chemii pro tyto druhy krytin:

  • plechová trapézová
  • betonová
  • membránová (PVC, EPDM, Bitumen)

Všechny povrchy (včetně panelů) se před instalací musí ošetřit čistícím prostředkem, který zvyšuje adhezi lepidel.

Nejjednodušší instalace systému nás čeká u trapézové střechy, která svým konstrukčním řešením poskytuje automatickou drenáž a větrání pod panelem. Panely se tak po očištění povrchu lepí přímo na plech. U střech s plochým povrchem je třeba vytvořit drenážní strukturu uměle, a to pomocí kompozitních podpěr (membrány, beton), nebo PVC profilů (střechy s vyšším nárokem na protipožární bezpečnost). Rychlé lepení nevyžaduje žádné prostupování šroubů nebo montážního materiálu, což značně zjednodušuje celý proces instalace.

Panely Sunman 430 W SMF430F jsou v našem portfoliu novinkou, ale už teď k produktu nabízíme i veškeré zmíněné instalační prostředky (lepidla, čistící primer a profily). Hlavní výhody tohoto produktu vidíme ve flexibilitě materiálu i širokých možnostech využití. Technické parametry dosahují hodnot konvenčních skleněných panelů. Splnění všech požadavků na odolnost vůči PID, UV, vysokým teplotám a dalším klimatickým podmínkám dokládají získané certifikáty. Samozřejmostí je integrovaný konektor MC4 a třída ochrany IP68.

Sunman eArc se zkrátka výborně hodí na různé aplikace, kde by byly běžné skleněné panely nepoužitelné!