Bezpečnost na prvním místě – Tigo TS4-A-2F

V posledních měsících sílí ve veřejném prostoru obavy ohledně bezpečnosti fotovoltaiky. Je přirozené, že s rostoucím počtem elektráren se bude zvyšovat i poruchovost, která může vést až k požáru. Když se podíváme na statistiky, od ledna do července letošního roku je evidováno 45 požárů FVE a to hlavně v souvislosti s neprofesionální instalací. Je třeba dát tato čísla do kontextu, jen v prvním pololetí letošního roku se zprovoznilo na 45 000 FVE.1 Jednoduchou matematikou tedy zjistíme, že požár vznikl pouze u 0,1 % instalací, a to počítáme pouze nové FVE.

Širší pohled na věc poskytne také ročenka Hasičského sboru ČR z roku 2022.2 Minulý rok bylo evidováno 20 813 požárů. Fotovoltaické systémy v této statistice nemají svou kategorii, ale například topidla a komíny mohly dohromady za 1373 požárů. Z tvrdých dat tedy vyplývá, že ‚oheň na střeše‘ není takový strašák, jak by se mohlo při pohledu do médií zdát.

Riziko požáru navíc můžeme výrazně ovlivnit správnou instalací, výběrem kvalitních komponent a v neposlední řadě i bezpečnostních prvků. Tento rok vešla v platnost vyhláška č. 114/2023 Sb., o požadavcích na bezpečnou instalaci výrobny elektřiny využívající obnovitelné zdroje energie s instalovaným výkonem do 50 kW.3 Paradoxní je, že tato vyhláška se netýká rezidenčních instalací do 10 kW, ale je důležité někde začít.

Co se pro nás ovšem touto vyhláškou mění?

„§ 3 Požadavky na vypnutí a odpojení od elektrické instalace a distribuční soustavy

3) Výrobna elektřiny musí být (…) nainstalována tak, aby zajistila dosažení bezpečné úrovně bezpečného stejnosměrného napětí v jakékoli části stejnosměrného rozvodu této výrobny elektřiny. (…)“

Podle normy ČSN EN 61140 ed. 3 je bezpečné stejnosměrné napětí 120 V DC (tabulka 1). A zde přichází na scénu shutdown prvky, jako je například odpojovač Tigo TS4-A-2F. Tento jednoduchý přístroj dokáže v případě poruchy snížit napětí mezi panely na 0,6 V DC a tím plní požadavky nové vyhlášky.

Jak to funguje?

Odpojovače se instalují na rám ze zadní strany panelu, podobně jako optimizéry. Verze Tigo TS4-A-2F dokáže odpojit dva panely do 500 W (1000 W kombinovaně) najednou a šetřit tak čas i náklady. Jednotky TS4 je nejprve nutné propojit s panely a teprve následně ‚nastringovat‘ mezi sebou. K odpojovačům je nutné pořídit RSS Transmitter Kit, který slouží jako mozek odpojovačů. Tento box se nainstaluje vedle střídače na DC straně. Součástí kitu je jednotka RSS (Rapid Shutdown System), na kterou jsou napojeny dvě CT cívky, jimiž prochází vstup z fotovoltaiky. Jakmile RSS jednotka zaregistruje pokles napětí buď z elektrárny, nebo ze strany střídače, automaticky pošle signál k ‚rozpojení‘ a do 30 sekund je elektrárna téměř bez napětí.

Velkou výhodou Tigo řešení je, že není potřeba žádnou další kabeláž a instalace je velmi jednoduchá. Nemusíte se také bát o kompatibilitu se střídači – Tigo schvaluje použití s naprostou většinou střídačů nejen na českém trhu a z hlediska principu zařízení nemá odpojovač na chod střídače žádný vliv. Na našem eshopu najdete produkty i kompletní dokumentaci včetně českého návodu a technických listů. Odpojovače Tigo jsou vhodné pro rezidenční i pro komerční projekty jakékoliv velikosti a jejich instalací snížíte riziko požáru na minimum.