Ohlédnutí za Smart Energy Forum 2022

Minulý týden se v pražské hale O2 Universum uskutečnil dlouho očekávaný dvoudenní veletrh z oblasti moderní energetiky Smart Energy Forum a náš Memodo tým u této události nemohl chybět. Co nabídl samotný veletrh anebo jaké novinky jsme připravili? A proč jsme měli dva stánky? To všechno jsme pro vás shrnuli v krátkém ohlédnutí s doprovodným fotografiemi z velmi vydařeného Smart Energy Forum 2022. Pojďme na to.  

Co je vlastně Smart Energy Forum? 

Smart Energy Forum, familiárně ve zkratce SEF, je největší středoevropskou konferencí v oblasti decentralizované energetiky s důrazem na fotovoltaiku, akumulaci energie a inovace. Letošní ročník se konal již poosmé a kromě konferencí, během kterých vystoupilo více než 30 zahraničních a tuzemských přednášejících, nabídl také workshop a výstavu. Organizátor se letos pyšní účastí více jak 3 000 lidí. 

Memodo se poctivě připravilo 

Memodo jako jediný vystavovatel měl pro všechny připravené dvě expozice. Každý, kdo měl zájem, mohl zhlédnout vybrané produkty, novinky ale i naše prodejní stálice od nemalého počtu výrobců. První expozice čekala na účastníky poblíž konferenční místnosti, ve které probíhaly přednášky a konference. Náš produktový stánek jsme pojali hravě, s motivem slunce, které je klíčem do fotovoltaického světa. To po celou dobu svítilo ve středu stánku Memodo a svou energií a paprsky ukazovalo na všechna vystavená zařízení. Každá část (napravo a nalevo) od slunce byla rozdělena na komerční a rezidenční část, ve kterých jsme nabízeli jenom zlomek řešení, která umíme v každém segmentu našim stávajícím i novým zákazníkům nabídnout. A kdybyste náhodou zabloudili za náš stánek? Pak na vás z druhé strany vysvitl měsíc, se kterým moc fotovoltaických kouzel neuděláme. Věříme, že i vy máte rádi v našem oboru slunce, tak jste se případně vrátili zpět k nám na stánek Memodo, k vašemu (našemu) slunci.  

V komerčním segmentu jsme představili nejnovější komerční bateriové úložiště BYD Max Lite, baterii pro komerční a průmyslové aplikace, která přináší silné stránky bateriového boxu do oblasti C&I. Dostat toto bateriové úložiště na veletrh, abyste ho viděli na vlastní oči, nebyla žádná legrace – museli jsme logisticky zajistit umístění zařízení vážícího více než 400 kg (a to byla pouze verze „dummy“). Dalším vystaveným komerčním řešením byl vysoce výkonný, 30kilowattový, hybridní střídač GoodWe. Podařilo se nám sladit nabité kalendáře s našimi obchodními partnery a v případě výrobce BYD byl na naší expozici k vaší dispozici Christian Bausch, který zodpovídá za servisní zastoupení BYD v Evropě. V případě Goodwe, pokud jste měli štěstí, jste se mohli potkat také s vrcholovými zástupci této společnosti, zodpovědnými za evropský region.  

V rezidenční části jsme pak představili duo setů střídač a baterie, a to konkrétně střídač GoodWe 10 kW s baterií Pylontech H2 a střídač Sunways 10 kW s baterií Dyness T10. 

Žádanou novinkou, o kterou se hojně zajímali jak zákazníci, tak i naše konkurence, byl Memodo Energy Management System (EMS), který v reálném čase demonstrovali samotní autoři softwaru. Tento systém nabízí řízení a monitoring stávajících i budoucích rezidenčních energetických systémů. Věříme, že již brzy vám tento systém přiblížíme také formou našich webinářů. 

A druhá expozice? Podlahová navigace vás od první expozice dovedla přímo až k nám, k té druhé. Nazvali jsme ji Oáza klidu, protože víme, jak hodně mohou být veletrhy rušné. Jako Oáza klidu nabídla vše, co vyprahlí návštěvníci potřebují – posezení, odpočinek a dobrou kávu, které odolal málokdo ze všech kolemjdoucích (i vystavujících), a naši baristé tak měli plné ruce práce. Pro podtržení poklidné a přívětivé atmosféry jste byli obklopeni živými zelenými rostlinami a mohli jste se zaposlouchat do zpěvu ptactva v pozadí. Toto místo také sloužilo našim kolegům z obchodu, aby si s vámi, našimi zákazníky, poseděli a probrali vše, co jste měli na srdci. 

V naší Oáze klidu relaxovali i nečekaní hosté, kteří potřebovali vyřešit své záležitosti a schůzky, např. pan Martin Bursík, ředitel Evropské federace obnovitelných zdrojů (EREF). 
 
Přestože Oáza klidu sloužila primárně pro odpočinek, i na této expozici byly k vidění prémiové produkty v podobě setu baterie a střídače Energizer® a panelu Meyer Burger. Druhá jmenovaná značka je vyráběna skutečně v Evropě, a to konkrétně v Německu, nedaleko Drážďan. Vyšší cenu panelů Meyer Burger jednoznačně převyšuje jiný benefit, na který mnozí slyší, obzvlášť pokud se bavíme o obnovitelných zdrojích a energii z nich – firma po sobě zanechává minimální uhlíkovou stopu díky ryze evropské výrobě a produkci těchto panelů a krátkým přepravním vzdálenostem. Energizer Solar nabízí kompletní fotovoltaický ekosystém a je novinkou v České republice a k zakoupení exkluzivně pouze v Memodu.  
 
K oběma produktům jsme pro vás přizvali také jejich oficiální zastoupení, a to konkrétně Marcuse Brunnera, generálního ředitele pro Evropu (Energizer®) a Jolantu Karsten, obchodní ředitelku za Meyer Burger. 

Při čekání na šálek výborné kávy (nebo i s kávou v ruce) si mohli návštěvníci zasoutěžit v naší tipovací soutěži, která probíhala během celého veletrhu, a měli tak možnost soutěžit s Memodem o hodnotné ceny. Výhrami byly sady vysoce kvalitního nářadí značky Milwaukee, které se hodí nejednomu návštěvníkovi SEFu. K výhře stačilo co nejpřesněji tipnout, kolik fotovoltaických komponent měli soutěžící v naší Oáze klidu před sebou ve skleněné nádobě. O soutěž byl enormní zájem a našlo se pár šťastlivců, kteří se přiblížili ke správnému výsledku. Úspěšným tipujícím ještě jednou gratulujeme, a přejeme, ať nářadí dobře slouží, a všem ostatním děkujeme za účast v soutěži. 

Poděkování  

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem, kdo se u nás zastavil a potěšil nás svojí přítomností. Ještě jednou děkujeme také všem, kdo si s námi zasoutěžili a gratulujeme těm, kteří měli více štěstí a odnesli si od nás skvělé ceny. Věříme, že jste si díky Memodu odnesli ze Smart Energy Forum skvělý zážitek. 

A v neposlední řadě děkujeme také kolegům z Memodo – našim obchodníkům, kteří byli maximálně nasazeni, aby se potkali s každým z vás, kdo měl cokoli na srdci. Dále kolegům – technikům, kteří trpělivě vysvětlovali a objasňovali vaše nejrůznější technické všetečné dotazy a diskutovali s vámi, kolegům z back office, kolegům z…. Vlastně děkujeme celému týmu Memodo a těšíme se s vámi (zase) za rok na viděnou!