RCT Power Systems – efektivní ukládání energie

Představujeme vám našeho dlouhodobého partnera RCT Power. Výrobce má určitě co nabídnout, a dokázal to i při inspekci úložných systémů na Vysoké škole technické a ekonomické v Berlíně. Shrnuli jsme pro vás vlastnosti systémů RCT.

RCT Power ve zkratce

RCT Power pochází z Kostnice a vyrábí střídače a bateriová úložiště pro soukromé obytné budovy. Oba produkty výborně spolupracují a dosahují vysokých hodnot účinnosti a efektivnosti. Aplikace RCT řídí celý úložný systém a zjednodušuje instalaci a sledování vlastní spotřeby. Aplikace je k dispozici pro všechna zařízení Android a je součástí nabídky služeb tohoto výrobce z jižního Německa.

Systémy RCT: Pro použití v nových systémech, retrofitech nebo při rozšíření úložné kapacity

Produktové portfolio RCT je velmi obsáhlé a splňuje tím skoro všechna přání. Najdete zde fotovoltaické, bateriové a hybridní střídače s jedním připojením na baterii a od podzimu i se dvěma výstupy pro baterii. K tomu lze kombinovat baterii RCT Power, vysokonapěťový úložný systém pro přímou instalaci nebo flexibilní rozšíření. Po instalaci rozvodné skříně RCT Power Switch má uživatel možnost kompletního záložního napájení.

RCT Power Storage DC

RCT Power Storage DC je 3-fázový hybridní střídač. S hmotností pouhých 26 kg může být snadno přepraven na požadované místo instalace a připevněn ke zdi jednou osobou. Jakmile je střídač připevněn ke zdi domu, lze jej nainstalovat a uvést do provozu v několika jednoduchých krocích – téměř plug and play.

Systémy RCT Power Storage DC ve výkonových třídách 4 a 6 kW mají vysokonapěťové připojení baterie. V pohotovostním režimu používá elektronika úložných systémů RCT 6 wattů. RCT Power Storage DC 6.0 dohromady s RCT Power Battery 11,5 kWh dosáhli nejlepších výsledků ve třídě 5 kW při inspekci úložných systémů na VŠTE v Berlíně. Index SPI (System Performance Index, VŠTE Berlin) je 92,6%.

RCT vstupy baterie
Střídač RCT s různými vstupy pro baterii

Na podzim 2020 plánuje RCT rozšířit portfolio o další dvě výkonové řady – varianta 8kW a 10 kW.
Tyto hybridní střídače mají dva vstupy pro vysokonapěťové baterie a jsou proto ještě flexibilnější. Díky integrovanému vysokonapěťovému připojení baterií a dvěma MPP trackery pro fotovoltaické pole lze pomocí RCT Power Storage vytvořit variabilní úložný systém.

Bateriové sety musí mít vždy stejnou kapacitu. Jinými slovy, musí mít stejný počet bateriových modulů. Maximální úložná kapacita je  tedy až 23 kWh (dvakrát 11,5 kWh). Maximální nabíjecí proud nové generace byl navýšen na 25 A.

RCT možné kapacity baterie
Možné kapacity baterie

Systém Power Storage DC navíc nabízí možnost kaskádování. Což znamená, že s hybridním střídačem lze realizovat celou řadu velkých projektů.

Důležité technické vlastnosti:

Zde naleznete technická data, která rozlišují systémy spojené DC.

 DC 4.0/6.0DC 8.0/10.0
AC-výkon4/6 kW8/10 kW
Max. nabíjecí a vybíjecí proud baterie20 A25 A
Max. proud FV pole2 x 12 A2 x 14 A
Max. účinnost98,2 %98,6 %
Síťové připojení3-fázové3-fázové

RCT Power Storage AC

Mnoho nainstalovaných fotovoltaických systémů v současné době nemá vyřešené skladování energie. Rostoucí poptávka po soběstačnosti zvyšuje atraktivitu dovybavení systému bateriovým úložištěm.

RCT Power Storage AC je navržen přesně pro tento případ. Bateriový střídač je k dispozici ve verzích 4.0 a 6.0. Připojený systém AC může být integrován do domácí sítě v několika krocích, bez ohledu na fotovoltaický systém. Stejně jako u hybridního střídače nepotřebujete pro instalaci žádné speciální nástroje.

Důležité technické vlastnosti:

  • nabíjecí a vybíjecí proud: 20 A
  • nabíjecí a vybíjecí výkon: 4-6 kW
  • účinnost: 96,6 %
  • 3 fázové připojení do sítě

Nové funkce střídačů

Stejně jako mnoho jiných výrobců střídačů i společnost RCT Power vyvinula systém pro sledování zastínění – Max-Power Controll. Technologie interního sledování na úrovni stringu si hledá vždy ideální MPP i při částečném zastínění. Je tak možné dosáhnout snížení ztrát na příslušných panelech. Výsledkem je vyšší výnos bez dodatečných nákladů.

Aby bylo zajištěno, že baterie nebude již v době oběda plně nabitá, má RCT střídač integrovanou správu nabíjení založenou na prognóze každého střídače. Cílem je přizpůsobit se možným omezení sítě. Za tímto účelem se berou v úvahu předpovědi z historie zatížení a aktuálních údajů o záření (počasí). Vlastní spotřeba se tímto opět výrazně zvyšuje.

RCT baterie

Díky integrovanému vysokonapěťovému připojení baterie lze s RCT Power Storage vytvořit flexibilní úložný systém. Technologie článků baterie LiFePO přináší bezpečnost. Vysoká stabilita cyklů podporuje dlouhou životnost i při nadprůměrných zatíženích, jako je například denní nabíjení elektrického vozidla. Záruka baterie je 10 let.

Kapacity baterií
Kapacity baterií RCT

Baterie je vlastně modulární zásuvný systém a byl vyvinut pro použití především v domovním sektoru. Dodatečné rozšíření je velmi snadné a systém je tak schopen optimálně reagovat na změny a nové požadavky. Bateriový modul váží 24 kg. Minimální počet bateriových modulů jsou 2, každou bateriovou věž lze rozšířit až na 6 modulů. Garáže a obytné prostory jsou dobrým místem pro instalaci, baterie je bezporuchová při teplotě mezi +5 a +40 °.

Důležité technické vlastnosti:

  • Kapacita úložiště: 3,7 – 10,4 kWh
  • Proud baterie: 25 A
  • Napětí: 154 – 461 V
  • Typ instalace: stojící/indoor
  • Hmotnost: 24 kg na modul

RCT Power Switch proti výpadku sítě

Při výběru bateriového úložiště je funkce záložního napájení (Back-Up) obvykle rozhodujícím argumentem. V případě náhlého selhání veřejné sítě se za několik sekund zapne bateriové úložiště a zásobuje domácí spotřebitele solární energií. Výrobce má také řešení proti výpadkům: inteligentní Power Switch- spínací zařízení, které je vhodné právě pro bateriové systémy Storage DC.

Důležité technické vlastnosti:

  • Reakční doba
  • 3 fázové záložní napájení
  • Výkon 3 x 1,33 / 2 kVA (Power Storage DC 4.0/6.0)
  • Výkon 3 x 2,67 / 3,33 kVA (Power Storage DC 8.0/10.0)
  • Solární dobíjení

Chytrá integrace spotřebičů

Nabíjení elektrického vozidla nebo tepelného čerpadla lze pomocí systémů RCT inteligentně řídit. V případě tepelného čerpadla díky integrovanému multifunkčnímu relé. Pokud právě vybíráte teplené čerpadlo zaměřte se na funkci SG-Ready. Kromě tepelných čerpadel lze inteligentně řídit také systémy topných článků nebo nabíjecí stanice. Ovládání se provádí prostřednictvím aplikace RCT Power. Kromě ovládání spotřebičů může uživatel prostřednictvím aplikace sledovat fotovoltaický systém a baterii. Aplikaci najdete zdarma v Google PlayStore.

Naše hodnocení

RCT Power Storage DC je dobrá volba, zejména pro nové systémy skládající se z fotovoltaického systému a baterie. Díky hybridnímu střídači a jednomu nebo dvěma bateriovým vstupům pro vlastní vysokonapěťovou baterii lze kapacitu úložného systému kdykoli přizpůsobit změnám v domácnosti. Výrobce ve vývoji technologií nespí a dohromady s Max-Power Control a správou nabíjení založenou na prognóze je jedním z nejmodernějších systému na trhu. Záložní napájení pro úložné systémy také nejsou problémem a lze jej dokonce dodatečně rozšířit. Účinnost systémů je opravdu velmi dobrá. Což potvrdila i VŠTE v Berlíně.

Klíčové informace:

  • RCT Power překvapuje svým širokým portfoliem, včetně hybridních střídačů se škálovatelnou vysokonapěťovou baterií.
  • Mezi špičkové vlastnosti patří sledování zastínění, ovládání nabíjení založené na prognóze a SG-Ready.
  • S nasazením RCT Power Switch nesedíte ve tmě v případě výpadku sítě.