Optimizéry SolarEdge S440 a S500 – nová řada S nahrazuje řadu P

Společnost SolarEdge modernizuje své portfolio optimizérů a na veletrhu Intersolar 2021 představila nové optimizéry SolarEdge S440 a S500. Ukážeme vám, co nové optimizéry umí a které produkty nahrazují.

Stávající řada optimizérů SolarEdge P je nahrazena novou řadou S. Cílem je zúžit portfolio, a tím pádem snížit počet jednotlivých výrobků a jejich čísel. Společnost SolarEdge také reaguje na novou generaci fotovoltaických panelů se stále vyššími výkony a zkratovými proudy. Optimizéry SolarEdge S440 a S500 budou již brzy dostupné. Ve střednědobém horizontu budou následovat verze pro tenkovrstvé panely a kratší stringy.

Technická stránka

Nové optimizéry SolarEdge S440 a S500 s proudem 14,5 A pokrývají všechny zkratové proudy (Isc) panelů, které jsou v současnosti na trhu. I zde je prostor pro zlepšení, protože optimizéry výkonu jsou v současné době stále předimenzované. V budoucnu očekáváme výkony panelů vyšší než 400 Wp. Optimizéry SolarEdge S440 a S500 jsou vhodné i pro tyto výkonové třídy. Toto jsou údaje o výkonu, zkratovém proudu, délce stringu a konektorech optimizérů S:

  • S440-1GM4MRM: panely do 440 Wp a 14,5 A Isc / 1 fáze: 8-25 panelů na string / 3 fáze: 16-50 panelů na string / konektor MC4
  • S500-1GM4MRM: panely do 500 Wp a 14,5 A Isc / 1 fáze: 8-25 panelů na string / 3 fáze: 16-50 panelů na string / konektor MC4
optimizéry solaredge
Připojení optimizérů

Optimizéry SolarEdge S440 a jeho výhody

Společnost SolarEdge vylepšila kabelové vedení pro řadu S a nyní používá kratší kabely. Tím se zabrání tomu, aby se konektory opíraly o střešní plášť. Kromě toho optimizéry rozpoznají, když se fotovoltaické konektory nechovají standardně. Tímto způsobem předcházejí možným bezpečnostním problémům a předávají informace instalatérovi nebo monitorovací aplikaci, například v případě vzniku elektrického oblouku nebo vyšší teploty na konektorech.

optimizéry solaredge
Instalace a délka kabelu výkonových optimizérů

Sériové číslo optimizéru vám prozradí mnoho informací a technických údajů o optimizérech SolarEdge S440 a S500. Sériové číslo obsahuje informace o délce kabelu, připojení zástrčky a generaci optimizéru.

Informace o výrobku ze sériového čísla optimizérů SolarEdge

Na co si dát pozor při výběru optimizéru

Výkon optimizéru musí odpovídat alespoň výkonu panelu nebo musí být schválen pro výkon panelu. V opačném případě může dojít k poruchám a problémům se zárukou. Velmi důležité jsou také napětí naprázdno a zkratové proudy panelů, které nesmí být větší než u optimizérů. Hodnoty můžete snadno porovnat pomocí technických listů.

Optimizéry S440 a S500 optimalizují každý jednotlivý panel vašeho fotovoltaického systému. To znamená, že nejslabší panel neurčuje výkon celého stringu, ale každý panel dodává maximální možný proud. SolarEdge Designer pomáhá najít vhodný optimizér pro vybrané fotovoltaické panely.

Slovo závěrem

Nové optimizéry SolarEdge S440 a S500 jsou odpovědí na nové generace panelů a trendy v jejich výkonu. Jsou technicky účinné pro všechny běžně dostupné panely na trhu a nabízejí výrobcům panelů prostor pro další zvyšování výkonu. Zjednodušení portfolia vám zpřehlední téma optimizéru. Tepelné monitorování konektorů činí systém ještě bezpečnějším. Zároveň se zlepšuje poměr ceny a výkonu.

Klíčové informace:

  • Nové optimizéry SolarEdge S440 a S500 jsou vhodné pro všechny panely na trhu.
  • Optimizéry z vašich fotovoltaických panelů vytěží maximum. S novou řadou S jsou optimizéry vhodné i pro panely s výkonem vyšším než 400 Wp.
  • Sériové číslo skrývá informace o délce kabelu, generaci a konektoru.

Stručně vysvětleno: Jak fungují optimizéry výkonu?