Memodo výhled do FV roku 2021 – Prognózy a produkty

Minulý rok se vyznačoval nejistotou a turbulencemi. Na přelomu roku zaznělo „v roce 2021 bude všechno lepší“. Ale bude tomu tak? Naše vedení sestavuje prognózu na tento rok a v článku se zaměřili na novinky na trhu, ceny, dostupnost a vývoj týkající se našich FV produktů v roce 2021. Jakým dalším výzvám budeme čelit?

Dostupné, nedostupné

Kdo má zboží připravené k odeslání, je jasně ve výhodě: To rozhodně platilo pro rok 2020 a otestovalo nemálo výrobců panelů, bateriových úložišť i střídačů. Silný dopad pandemie covid-19 na globální dodavatelské řetězce se poněkud zmírnil, ale rozhodně nemluvíme o obratu.

Pandemická opatření jsou bohužel stále na denním pořádku, a tak se mohou vždy vyskytovat omezení ve výrobě nebo v testování produktů. Očekáváme proto, že se dodací lhůty krátkodobě změní i v roce 2021.

Kromě toho prudce roste poptávka po FV komponentech a bateriových úložištích, zejména v mnoha dalších zemích, což zvyšuje tlak na výrobce. Naše doporučení: objednejte si vše co nejdříve a zajistěte si své potřebné množství bateriových systémů, střídačů a FV panelů.

Kolísání cen

Po celá léta sledujeme ve fotovoltaickém průmyslu klesající ceny. Bohužel to nyní končí. Po nějakou dobu byla poptávka vyšší než výrobní kapacity mnoha výrobců a také ustoupila bezohledná konkurence. V současné době vidíme prostor pro zlepšení pouze u komerčních bateriových systémů. Ve všech ostatních oblastech očekáváme nárůst cen.

Nové bateriové systémy na obzoru

Výrobci se nezastaví ani v roce 2021. Vrcholem budou nová bateriová úložiště od LG Chem. Baterie LG RESU Prime budou dodávány od druhého čtvrtletí. Současně se cosi rýsuje i u výrobce SolarEdge. Zakoupením výrobce baterií Kokam postavila společnost SolarEdge už dávno základ pro uvedení svého vlastního bateriového systému. Jsme tedy velmi napjatí, zda letos od společnosti SolarEdge uvítáme nové systémy typu „All in One“.

Další novinky výrobců pro FV rok 2021 jsme pro vás shrnuli zde:

Výrobce Novinky 2021

BYD
V roce 2020 se toho u BYD dělo hodně. Dorazil BYD Battery Box Premium,byly
otevřeny nové výrobní závody a linky a rozšířena nabídka služeb. Tato novinka
bude zářit i v roce 2021. Letos bude spuštěn také partnerský program BePartner,
za který již nyní můžete sbírat body při registraci svých systémů.

LG Chem                                
Společnost LG Chem uvádí na trh novou generaci úložných zařízení, RESU Prime,
pravděpodobně ve druhém čtvrtletí roku 2021. Dodává se ve dvou verzích,
LG RESU10H Prime a RESU16H Prime, a skládá se z řídicí jednotky a dvou
bateriových modulů. Kapacity jsou ideální pro vysokou vlastní spotřebu
a zvyšující se poptávku po energii.

SolarEdge                              
SolarEdge bude v roce 2021 pokračovat v rozšiřování svého kompletního systému
pro instalatéry. Obzvlášť se těšíme na uvedení baterie SolarEdge. Pro komerční
systémy uvede SolarEdge na trh druhou generaci technologie Synergy s výkonem
až 120 kVA. Nové chytré moduly jsou praktické, rychle se instalují a budou
k dispozici s dalšími výkonnostními třídami. Kromě inovací v hardware se můžeme
těšit na mnoho inovativních funkcí v softwarových nástrojích SolarEdge Monitoring,
Designer, SetApp a MySolarEdge.

Vyšší výkony u FV panelů

Solární panely zaznamenaly rychlý vývoj výkonu. Pokračování bude i v novém roce, ale trochu pomaleji. Giganti v oboru, Longi Solar a Jinko Solar, udávaly tón svou novou článkovou technologií. Významně vyšší výkon panelu má často vliv i na rozměry, protože články jsou buď větší, nebo ve vyšším počtu. Věnujte proto velkou pozornost rozměrům, a zejména u malých střech, výkonu na metr čtvereční.

Zároveň byste měli vzít v úvahu, že větší panely často nemohou zvládnout stejné zatížení sněhem a větrem jako moduly o ploše 1,70 m². Letos budou standardem panely s výkonem mezi 365 a 380 W. Výrobci jako LG Electronics nebo Sunpower již ohlásili panely s výkonem přes 400 W.

Naše portfolio panelů roste

Abychom mohli uspokojit vysokou poptávku, rozšiřujeme od ledna naši nabídku panelů. Nyní u nás můžete získat panely od světového lídra na trhu pro N-type články „Jolywood“. Jolywood je jedním z předních světových výrobců článků a panelů a spoléhá na vysoké standardy kvality a pojištění prostřednictvím společnosti Munich RE. Pokud tedy hledáte alternativu k zavedeným výrobcům, určitě byste měli mít na paměti tento hit se skvělým poměrem cena/výkon.

Závěr

Díky Modernizačnímu fondu a silným dotačním programům má FV v roce 2021 další růstový potenciál. Je však stále důležitější myslet napříč odvětvími. Prakticky všechny předpisy mají za cíl zvýšit vlastní spotřebu, což je maximalizováno pomocí technologie nabíjení elektromobilů a technologie vytápění.

Jsme optimističtí, že by v roce 2021 až 2022 mohlo dojít k překonání hranice 100 MW nových fotovoltaických instalací za rok. A vzhledem k novele zákona o podporovaných zdrojích energie (NZPOZE) a novele energetického zákona (NEZ), kterou poslanecká sněmovna již schválila v prvním čtení, by se Česká republika mohla opět přiblížit ostatním státům EU co se týče moderní energetiky.