LONGi Solar – přelom ve velikosti panelů

LONGi vyrábí solární panely s inovativní technologií monokrystalických buněk. Vysoce výkonný panel LONGi 60HPH-360M s výkonem 360 wattů je v portfoliu Memoda nový. Podívali jsme se proto blíže na našeho nového výrobce a jeho nejnovější produkt a zjistili jsme, co vše se v tomto panelu skrývá.

LONGi ve zkratce

Společnost LONGi Solar se více než 20 let zaměřuje na monokrystalické křemíkové panely a stala se předním světovým výrobcem této technologie. Čínská společnost ročně dodává více než 30 GW solárních článků a panelů LONGi. Pobočky po celém světě zajišťují rychlou a efektivní podporu. Firma se zaměřuje také na výzkum a inovace a nedávno uvedla na trh článek M6 bifaciální Hi-MO4 panel.

Dojde ke změně velikosti panelů?

Společnost LONGi staví své monokrystalické panely podle technologie PERC a od konce loňského roku používá místo článků M2 články M6. Fotovoltaický panel s velikostí článků M2 byl po dlouhou dobu standardem a velmi populární.

Srovnání článků M2 a M6

Článek M2 má délku 156,75 mm a úhlopříčku 210 mm. V loňském roce se na trhu panelů objevil nový typ článku – M6. Pokud umístíte tyto dvě velikosti na sebe, všimnete si, že článek M6 je o 12,21% větší než článek M2. Nový článek má tedy délku 166 mm a maximální úhlopříčku 223 mm. Což znamená větší plochu pro zachycení světla a tím pádem větší výkon.

Co se mění díky LONGi Hi-MO4 s články M6

Zvětšení článků znamená změny v mnoha oblastech podnikání mezi výrobci, velkoobchody a techniky. Shrnuli jsme pro vás čtyři nejdůležitější body.

  1. Kompatibilita se stávájícím výrobním zařízením

V první řadě je třeba přizpůsobit výrobní linky a zařízení pro solární články a panely. Solární gigant LONGi tyto úpravy do značné míry dokončil a zahájil sériovou výrobu. Rozšíření velikosti článků je téměř 100% v souladu s původními výrobními procesy ingotů a článků. Existující procesy tažení a řezání článků M2 jsou kompatibilní s novým článkem M6. Do konce roku by měly být upraveny všechny ostatní výrobní linky ve výrobních halách. Nová velikost článku M6 se na trhu zavede jako nový standardní rozměr a bude i nadále umožňovat zvyšování výkonu panelů.

  1. Úspora nákladů BOS

Společnost LONGi prohlásila, že ve srovnání s předchozími panely lze ušetřit přibližně 5 až 6 centů/Wp BOS (Balance of System) – další komponenty instalace jako střídače, konstrukce, kabeláž, pojistky, atd. .

  1. Vyšší výkon a efektivita

Výkon panelu LONGi Hi-MO4 se ve srovnání s předchůdcem Hi-MO3 zvýšil o 15%. Takže existuje nový rekord v efektivitě panelů: právě před několika týdny TÜV Rheinland, bez ohledu na výrobce, potvrdil nový světový rekord 22,38% pro technologii MONO-PERC.

  1. Kompatibilita systému

Pro instalatéry je kompatibilita systému důležitým kritériem při výběru komponentů pro fotovoltaické systémy. Hmotnost solárních modulů se téměř nezměnila. Modul 360 W váží přibližně 20 kg (Hi-MO4; halfcut) a lze s ním stále dobře manipulovat. Pouze mírně zvětšené rozměry 8 cm na délku a 5 cm na šířku umožňují instalaci obvyklým způsobem. Je třeba dodržet návody výrobců montážních systémů. Mírně zvýšené hodnoty proudu a napětí umožňují i bezproblémovou instalaci střídače.

I když jsou rozměry nových solárních panelů díky destičce M6 jen o něco větší, mají vliv na logistiku a skladování. Pro přepravu jsou nyní zapotřebí větší dřevěné palety. Pro náš sklad v Erdingu byly zakoupeny nové dřevěné palety ve velkém počtu pro různé množství objednávek. Menší nevýhodou je tedy dodatečný úložný prostor pro moduly LONGi.

Je LONGi průkopníkem a zapojí se nyní i další výrobci panelů?

LONGi Solar je o krok napřed než ostatní výrobci článků a solárních panelů. Výrobce totiž neplánuje pouze sériovou výrobu se svými články M6, ale už nyní pustil novou velikost článků i na trh. LONGi vidí pro tuto velikost článků velkou budoucnost a nepřímo nutí trh ke změně, protože někteří známí hráči na trhu získávají své ingoty (monokrystalické křemíkové ingoty) a články přímo od tohoto prodejce.

Proč je LONGi v Memodu?

Na společnosti LONGi oceňujeme více než dvacetileté zkušenosti na trhu s monokrystalickým fotovoltaickým řešením, jejich inovativní postoj a udržitelný růst společnosti. Každý rok věnují 5 až 6 % tržeb na výzkum, konkrétně na články a také poslední tři roky na vlastní solární panely. V roce 2018 si společnost LONGi zajistila 40% podíl na celosvětovém trhu s výrobou monokrystalických článků. Zároveň jsou špičkou na trhu v oblasti výroby článků a celkové dodávky fotovoltaických panelů v monokrystalickém sektoru.

LONGi se zároveň nemusí stydět za své finanční výsledky. Bloomberg New Finance zařadil čínskou společnost mezi výrobce úrovně Tier 1. Společnost vděčí za tento výsledek především skutečnosti, že vyrábí vlastní ingoty a články, tím pádem není nutné dokupovat mnoho dalších komponentů.

Díky tomu LONGi Solar perfektně doplňuje naše stávající portfolio panelů a sehraje důležitou roli v domácích i komerčních projektech. Moduly LONGi u nás budou dlouhodobě k dispozici.

Klíčové informace:

  • Memodo má nyní ve svém portfoliu vysoce výkonný panel od světového leadera pro monokrystalické křemíkové články LONGi.
  • LONGi používá od konce roku 2019 články M6 místo článků M2. Panel se tak stává výkonnějším a efektivnějším, ale také větším. Pro výrobu a logistiku to znamená změnu.
  • LONGi vidí velký potenciál v nové velikosti panelu a nabádá jako dodavatel mnohé známe výrobce k přehodnocení.

Memodo s potěšením vítá dalšího silného partnera LONGi Solar.