• Najít
  • Memodo Eventy
  • Oznámení
  • Oblíbené
  • Můj účet
  • Nákupní košík

Komerční uložiště ADS-TEC Energy: Chytrá řešení pro široké spektrum aplikací

Komerční uložiště ADS-TEC Energy: Chytrá řešení pro široké spektrum aplikací
Znalost bateriových úložišť
Aktualizováno 30. března 2024
6 min. doba čtení
Simon_Kubec
Šimon Kubec

Společnost ADS-TEC Energy je výrobcem systémů určených ke skladování energie pro průmyslové a komerční aplikace. Společnost se zavázala k aktivnímu pokroku a energetické transformaci za pomoci inovativních řešení. Díky svým bateriovým uložištím, umožňuje ADS-TEC Energy svým zákazníkům, zbavit se závislosti na rostoucích cenách energie. Co je třeba zohlednit při výběru a plánování takového řešení? To se dozvíte níže.

Společnost ADS-TEC Energy vyvíjí již více než 10 let platformová řešení založená na bateriových úložištích a již dávno se etablovala jako přední technologická společnost na trhu. Kromě systémů bateriových úložišť zahrnuje portfolio produktů společnosti ADS-TEC Energy také řešení pro nabíjení, a nabízí tak efektivní řešení pro propojení odvětví elektrické energie a dopravy. Produkty společnosti ADS-TEC Energy jsou vyvíjeny v Německu a vyráběny nedaleko Drážďan. Jedná se o německý produkt. Kvalita výrobků společnosti ADS-TEC Energy je výsledkem vyvážené souhry bateriových článků a systému řízení baterií. Díky tomu může výrobce poskytovat záruku na výkonnost bateriových článků až na 10 let.

ADS-TEC Energy: Produkty

Společnost ADS-TEC Energy nabízí dvě produktové řady komerčních uložišť. Jednou z nich je řada PowerBooster – outdoorové řešení, a druhou StoraXe – indoorové řešení. 

Systémy bateriových úložišť PowerBooster i StoraXe jsou vybaveny vlastním cloudovým softwarem Big-LinX® Energy. Ten nabízí řešení pro monitorování a jednoduché ovládání celého systému. 
Pomocí cloudu Big-LinX® Energy lze k instalovaným systémům přistupovat po celém světě prostřednictvím zabezpečené VPN. To lze využít zejména při uvedení systému do provozu, při servisních účelech a monitoringu. Software rovněž umožňuje monitorovat systém na úrovni jednotlivých bateriových článků, což je důležitá vlastnost zejména v souvislosti s udržitelností těchto komerčních uložišť. Jakékoliv nesrovnalosti jsou totiž okamžitě odhaleny a lze k nim rychle nalézt vhodné řešení. 

Na našich stránkách naleznete následující komerční uložiště od ADS-TEC Energy:

 

StoraXe SRS2543

PowerBooster
GSS0608

PowerBooster
GSS0813

Netto kapacita 

37,2 kWh

78,7 kWh 

111,6 kWh

AC Výkon

25 kW

60 kW

75 kW

Stupeň krytí 

IP43

IP55

IP55

Připojení k síti 

400 VAC, 3fázová

400 VAC, 3fázová 

400 VAC, 3fázová

Rozsah provozních
teplot 

10 až 25 °C

-20 až 40 °C 

-20 až 40 °C 

Umístění instalace 

Vnitřní

Venkovní

Venkovní

Rozměry
(Š x V x H) 

600 x 1600 x 750 mm

1430 x 2500 x 940 mm

1430 x 2500 x 940 mm

Hmotnost
(plně vybavená) 

350 kg

1250 kg

1400 kg

Problematika smart meterů a jak se s nimi vypořádat

V závislosti na konkrétních požadavcích zákazníka, lze komerční uložiště ADS-TEC Energy používat v různých provozních režimech. Použití smart meterů, je však nutné ve všech aplikacích, pouze jejich počet se liší v závislosti na daných požadavcích. Pro výše uvedená uložiště, jsou schváleny následující smart metery: 

  • Siemens (PAC4200) 
  • Janitza (UMG 604-E) 

Dle této tabulky zjistíte, který smart meter je pro vás ten pravý. 

 

Janitza UMG 604-E

Siemens PAC4200

Optimalizace vlastní spotřeby 

Ano

Ano

SolarLog

Ano

Ano

Peak shaving

Ano

Ano

Odlehčení sítě

Ano

Ano

Charger clearance

Ne

Ano

Nouzové napájení

Ano

Ano

Škálovatelnost pomocí
multi master

Ne

Ano

Hlavním rozdílem mezi oběma smart metery je dostupnost funkce „charger clearance”. Ta je důležitá pro nastavení v systému řízení spotřeby energie (EMS), a proto hraje rozhodující roli při integraci DC nabíjecích stanic. Tuto funkci umí pouze smart meterSiemens PAC4200. Smart meter je nutné umístit za veřejnou sítí v odběrném bodě apoté před každou nabíjecí stanici. Všechny ostatní smart metery jsou vyžadovány pouze pro účely monitoringu.

Externí EMS pro komerční uložiště ADS-TEC Energy? Není nutné

Integrovaný software Big-LinX® dokáže spravovat různé provozní režimy, jak je uvedeno v následující tabulce. Optimálně funguje Big-LinX® v kombinaci s až pěti úložnými systémy nebo různými nabíjecími body. Pokud je třeba nastavit určité parametry, například nepoužívat k nabíjení elektromobilů elektřinu ze sítě, firma ADS-TEC doporučuje jako EMS systém – Energy Smart1.

 

Big-LinX®

Smart1

Optimalizace vlastní spotřeby

Ano, 1-5 systémů

Ano, s více než 5 systémy

Peak shaving

Ano, 1-5 systémů

Ano, s více než 5 systémy

Peak shaving + optimalizace
vlastní spotřeby 

Ano, 1-5 systémů

Ano, s více než 5 systémy

EV-Charger + Peak shaving
+ Optimalizace vlastní spotřeby 

Ano, 1-3 systémy s nabíjecí stanicí

Ano, s více než 5 systémy a více nabíjecích stanic

Víceúčelové aplikace lze nastavit buď na základě času, nebo pomocí funkce stavu nabití (SOC). Například u časové varianty si může zákazník zvolit, že spotřeba je vždy extrémně vysoká mezi 14. a 19. hodinou a že se má akumulační systém v tomto období zaměřit na peak shaving. Po zbytek času se systém logicky zaměří na optimalizaci vlastní spotřeby. Při použití varianty SOC je například 40 % výkonu vždy vyhrazeno pro peak shaving (včetně nabíjení ze sítě), zatímco zbytek je využíván k optimalizaci vlastní spotřeby.

Komerční uložiště ADS-TEC: Produkty jsou již v provozu

Příklad použití komerčního řešení ADS-TEC Energy, naleznete v následujících projektech. 

  • V roce 2021 bylo v německém Norimberku otevřeno „parkoviště budoucnosti“ se 128 nabíjecími místy připojených k FVE. Projekt společnosti N-Ergie se zaměřuje na digitalizaci a testování nových konceptů nabíjení v centrech měst. Parkoviště má na střeše nainstalovanou fotovoltaiku o velikosti 100 kWp. Tato energie se ukládá pomocí bateriového systému ADS-TEC Energy o kapacitě 112 kWh/100 kW výkonu.
  • Na parkovištích střední školy v německém Esslingenu je na car portech umístěna fotovoltaika. Přebytečná fotovoltaická energie se ukládá do venkovního úložného systému ADS-TEC Energy. Systém Mini-PowerBooster doplňuje 30 kWp FVE o uložiště s výkonem a kapacitou 60 kW/kWh. Takto jsou nabíjecí stanice na parkovišti zásobovány elektrickou energií.

Závěr

Akumulační systémy společnosti ADS-TEC Energy jsou vhodné pro různé aplikace a jsou vyvíjeny a vyráběny v Německu. To platí zejména pro SRS2543 a GSS0813 s funkcí nouzového napájení. Navíc produkty společnosti ADS-TEC Energy mohou dokonce eliminovat potřebu externího systému řízení spotřeby energie (EMS). Pro nejběžnější aplikace postačí vlastní softwarové řešení Big-LinX®.

Tohle by vás mohlo také zajímat
Čekejte prosím, upozornění se načítají...
Oznámení
    Při načítání oznámení došlo k neočekávané chybě.
    Cookies @ Memodo, aby vám návštěva Memodo obzvlášť chutnala.

    Další informace