Jak vybrat solární panel – 7 tipů

Dobrý základ fotovoltaické elektrárny začíná na střeše. Správné solární panely jsou více než polovinou úspěchu, pokud jde o efektivitu fotovoltaického systému. Ukážeme vám, jak vybrat ten správný solární panel, a představíme důležité ukazatele.

1. Účinnost

Účinnost solárního panelu ukazuje, jak efektivně panel pracuje. Čím vyšší je účinnost, tím více sluneční energie se v panelu přemění na elektřinu. Účinnost monokrystalických panelů se v současné době pohybuje mezi 20 a 22,5 %.

V praxi se mohou uvedené hodnoty lišit, protože účinnost se určuje v laboratorních podmínkách a s rostoucí teplotou klesá. Teplotní koeficient udává, o kolik procent se účinnost panelu sníží při zvýšení teploty o 1 °C (základ: 25 °C).

2. Rozměry a výkon

Důležitou roli při výběru panelů hrají také jejich rozměry. V tomto ohledu není žádná standardizace, a proto je každý výrobce může mít jiné. Díky různým velikostem panelů lze obsazení střechy individuálně přizpůsobit. Větší panel sice většinou znamená větší výkon, ale nemusí to nutně vždy být výhodou. Například u malých nebo šikmých střech může mít smysl instalovat několik malých panelů, aby se na střechu dostalo maximum výkonu.

3. Cena vs. výkon

Který panel má nejlepší poměr cena/výkon, není vždy přímo jasné vzhledem k různým velikostem panelů. Důležitým ukazatelem je výkon na m². K tomu stačí vydělit výkon modulu plochou. Tento parametr můžete použít jako praktický ukazatel. Umožňuje totiž přímé srovnání. Obecně platí, že prémiové panely mají vyšší pořizovací cenu, ale bodují delší zárukou a vyšším zatížením sněhem a větrem.

Ještě větší výnos

Chcete-li z fotovoltaických panelů vytěžit maximum, může mít smysl použít výkonové optimizéry. Ty zajišťují sledování maximálního bodu výkonu (MPPT) na úrovní panelu. Tímto způsobem lze snížit ztráty energie způsobené stíněním nebo znečištěním. Můžete také snadno zjistit případné poškození panelu nebo vadné spojení konektorů. Pokud objevíte vadné komponenty, můžete rychle reagovat, vyměnit je a fotovoltaický systém bude opět poskytovat nejvyšší výnosy.

4. Vzhled se také počítá

Kromě technických detailů je při výběru důležitý také vzhled. Mnoho panelů má stříbrný nebo černý rám a bílou zadní stranu (backsheet). Existují také zcela černé solární panely (Black-panely), které mají černý rám a černou zadní desku. Černé panely se snadněji zahřívají, což má negativní vliv na účinnost. Ale rozhodně vypadají stylověji. Existují také bifaciální solární panely v provedení sklo-sklo, které jsou obvykle průhledné mezi články.

5. Záruky

Výrobci na své fotovoltaické panely běžně nabízejí záruky. Rozlišuje se záruka na výrobek a záruka na výkon. Záruka na výrobek je ze zákona povinná a výrobce je odpovědný za vady panelu.

Záruka na výkon zaručuje jmenovitý výkon solárních panelů. Obvyklá záruční doba je 10 let při výkonu 90 %. Na dalších 10 až 15 let je zaručeno 80 % jmenovitého výkonu. Celková záruční doba se pak pohybuje mezi 20 a 25 lety. Zde se výrobci panelů značně rozcházejí. Prémioví výrobci často poskytují výrazně delší záruční lhůty.

Aby bylo možné poskytnout záruku na tak dlouhou dobu, je důležité, aby se výrobci dařilo a byl i po letech stále na trhu. Indikátorem finanční stability je bankovní bonita a/nebo označení „Tier 1“. Agentura Bloomberg výrobce Tier 1 hodnotí pravidelně a je zárukou bezpečnosti investic.

vyber solarni panel
Nejlépe hodnocení dodavatelé modulů ve 2. čtvrtletí 2021, zdroj: PV ModuleTech Bankability Ratings Report, květen 2021.

6. Zatížení větrem a sněhem

Vítr a sníh způsobují fotovoltaickým panelům problémy, protože mohou způsobit mikrotrhliny v panelu, které snižují jejich výkon. Aby ani náročné povětrnostní podmínky nezpůsobily škody, zohledněte při výběru zatížení panelů větrem a sněhem. Tyto hodnoty jsou rovněž zohledněny při plánování a konstrukčních výpočtech. Zatížení větrem a sněhem se měří v kN/m² nebo Pa. Informace o zatížení sněhem a větrem najdete v technickém listu solárního panelu.

Přichází zima

Podle mezinárodních norem je běžné zatížení sněhem přibližně 2 400 Pa. Některé panely se dokonce testují při tlaku 5 400 Pa. Pokud toto číslo vydělíte deseti, získáte zatížení sněhem na m² plochy panelu v kg. V našem případě by 240 nebo 540 kg sněhu na m² nebyl problém.

Česká republika je podle normy ČSN EN 1991-1-3 rozděleno na 8 oblastí zatížení sněhem. Pokud pracujete v oblasti s vysokým zatížením sněhem, mohou být prémiové panely vhodnou volbou pro vaše projekty.

Jak vybrat správný solární panel
Sněhové oblasti v České republice

Kromě panelů musí být na vzniklé zatížení navržena také konstrukce. Důležité jsou zejména upevňovací prvky. Jejich typ a množství určují stabilitu systému při velkém množství sněhu. Plánovací nástroje výrobců konstrukcí obvykle poskytují statické ověření fotovoltaického systému na střeše příslušného domu.

Když zavane vítr

Většina fotovoltaických panelů má zatížení větrem 2400 Pa. Čím vyšší zatížení větrem, tím větší by měla být vzdálenost od okraje střechy. V opačném případě není síla větru absorbována střešní konstrukcí, ale dopadá v plné síle přímo na panely. Solární panely zpomalují rychlost větru a v zadní části systému se vytváří sání větru. V závislosti na síle větru může být toto proudění tak silné, že se solární panel může odtrhnout od střechy. Nebo se panely naopak tlakem větru přitlačí ke střeše.

7. Certifikáty

Fotovoltaické systémy a panely musí splňovat požadavky na bezpečnost, kvalitu a životnost. Certifikace IEC definuje normy pro Evropu. Normy pro certifikaci IEC vypracovává Mezinárodní elektrotechnická komise (IEC) v Ženevě.

Pro fotovoltaické elektrárny jsou důležité tyto 3 normy:

  • IEC 61215 (Zemské fotovoltaické (PV) moduly – Posouzení způsobilosti konstrukce a schválení typu)
  • IEC 61646 (Posouzení způsobilosti tenkovrstvých fotovoltaických modulů)
  • IEC 61730 (Způsobilost k bezpečné činnosti fotovoltaických (PV) modulů, Povinné pro FV moduly v Evropě)

Klíčové informace:

  • Při výběru solárního panelu se můžete řídit jeho účinností, rozměry a výkonem, zatížením sněhem a větrem, zárukami a certifikáty panelu.
  • Účinnost udává procento dostupné sluneční energie, které lze přeměnit na elektřinu. U monokrystalických modulů je to 20 až 22,5 %.