Osobní, plný zajímavých produktů a žhavých témat – takový byl Intersolar 2021

3 dny na veletrhu Intersolar a The smarter E Europe Restart 2021. Daniel Schmitt, jeden z našich 3 zakladatelů, byl na veletrhu stejně jako mnoho dalších. V tomto rozhovoru přiblížil nejzajímavější produkty, trendy a žhavá témata tohoto odvětví.

Tamara: Na veletrhu Intersolar 2021 jsi viděl několik nových produktů. Které z nich tě opravdu nadchly?

Daniel: Na veletrhu Intersolar jsme každoročně od založení společnosti Memodo v roce 2013. Pro mě osobně byl letošní ročník osmým veletrhem. Jako ředitelé vždy sledujeme nové produkty a zajímavé inovace, které by mohly být důležité pro naše portfolio nebo budoucnost energetiky.

Letos mě zaujalo nové 48V úložiště SolarEdge a SolarEdge Wallbox. Spolu se známými fotovoltaickými panely SolarEdge lze nyní realizovat kompletní systém od jediného výrobce.

Společnosti Sungrow a GoodWe měly na svých stáncích také nová úložiště. „Vše z jednoho zdroje“ se tak stává stále silnějším heslem i mezi asijskými výrobci. Kromě úložných jednotek zaujal nový wallbox od společnosti Kostal, Kostal Enector.

Viděl jsem také mnoho poskytovatelů softwaru, kteří pracují na propojení jednotlivých zařízení. Jedná se tedy o inteligentní řízení zátěže nebo komerční aplikace. Velmi mě nadchly fotovoltaické střešní tašky od společnosti Meyer Burger, které mají potenciál přivést k fotovoltaice novou cílovou skupinu.

Tamara: Trend ve fotovoltaických panelech směřuje k N-Type článkům. Jaké další trendy nesmíme opomenout?

Daniel: V současné době vidím velmi širokou nabídku fotovoltaických panelů. Jsou mezi nimi malé panely s výkonem 370 Wp, ale také solární panely s výkonem přes 700 Wp na velmi velké ploše. Předpokládám, že pro rezidenční sektor bude nadále vítězit menší velikost panelů. V komerčním sektoru se setkávám s panely větších rozměrů. Důležitá však samozřejmě zůstává účinnost.

Dále můžeme pozorovat přesun výroby panelů zpět do Evropy. Mnoho výrobců k tomuto kroku přistupuje kvůli problémům s dodávkami v roce 2021, aby zkrátili přepravní cesty a byli méně závislí na Číně.

Propojení odvětví fotovoltaiky a teplárenství vnímám jako trend pro rok 2022. Zejména výrobci střídačů pracují intenzivně na způsobech a kooperacích pro propojení fotovoltaiky a výroby tepla. Společnosti LG Electronics, Fronius a SMA jsou v této oblasti v čele a v roce 2022 do toho šlápnou ještě více. Fronius je již kompatibilní s tepelnými čerpadly Bosch a v příštím roce bude kompatibilní také s tepelnými čerpadly Nibe.

Tamara: O jakých tématech se nyní v oboru diskutuje?

Daniel: Musíme zvládnout více instalací. Poptávka po fotovoltaických komponentech je již nyní velmi vysoká a bude se nadále zvyšovat. Instalační kapacita se tak pro obor stává klíčovou. Je potřeba více jednoduchých systémů a spolehlivých dodavatelských řetězců. Současně je prostě zapotřebí více „Man- and Womenpower“. Proto musíme fotovoltaiku zpřístupnit i dalším profesím, například pokrývačům. Nové fotovoltaické střešní tašky od společnosti Meyer Burger, které by měly být k dispozici v druhé polovině roku 2022, by tyto obory mohly propojit.

Na veletrhu bylo samozřejmě všudypřítomné i zvyšování cen, které prochází celým odvětvím. Očekávám, že ceny budou přinejmenším ve střednědobém horizontu nadále růst. S našimi partnery jsme také hodně hovořili o dostupnosti a dodavatelských řetězcích. Zde společně s našimi výrobci pracujeme na řešení. Mnohé komponenty jsou stále nedostatkové. Situace se pravděpodobně zlepší až v dubnu/květnu 2022.

Tamara: Jaký je tvůj postoj k vodíku?

Daniel: O vodíku se samozřejmě mluvilo vždycky. Vidím, že využití vodíku stoupá v mnoha oblastech. Vodík se samozřejmě musí vyrábět ekologickým způsobem, a proto přichází na řadu fotovoltaika. Větší rozšíření fotovoltaiky je proto prospěšné i zde.

Ekologický vodík se tak stává důležitou možností pro užší propojení odvětví elektřiny, tepla a dopravy prostřednictvím obnovitelných zdrojů energie. Vodík však vidím méně pro domácnosti a více pro průmyslové využití.

Tamara: Co se týče atmosféry na veletrhu, slyšela jsem od výrobců pozitivní ohlasy. Jak to hodnotíš ty?

Daniel: To mohu jen potvrdit. I pro mě bylo skvělé, se na Intersolar 2021 znovu osobně setkat s partnery, kolegy a přáteli z oboru. Všiml jsem si plných objednávkových knih a vysokého růstu mnoha montážních firem v rezidenčním segmentu.

Viděl jsem však mnoho EPC, projektantů a instalatérů, kteří budují velké systémy, ale s velkými obavami. Problémy s dodávkami, mnoho odložených projektů a rostoucí ceny panelů stále více zatěžují podnikání a mají nyní významný dopad na očekávané marže mnoha lidí.

Tamara: Intersolar byl prvním setkáním po více než dvou letech a kvůli epidemii se konal v kompaktním formátu. Jak vnímáš tuto změnu?

Daniel: Především velikost veletrhu a počet vystavovatelů se výrazně lišily od předchozích ročníků. Mnoho velkých výrobců, jako jsou BYD, LG Electronics, SMA nebo Fronius, se bohužel nedostavilo. Pravděpodobně je uvidíme příští rok. Nicméně návštěvníků bylo hodně, myslím, že celkem asi 26 000. Vlastně jsem čekal méně návštěvníků, ale o to víc mě těší, že to bylo jinak.

Titulní obrázek: © Solar Promotion