Fronius Tauro: Střídač pro velké fotovoltaické projekty

Společnost Fronius uvedla v červenci na trh střídač Fronius Tauro pro komerční fotovoltaické systémy s heslem „Hard shell, smart core“ (tvrdá slupka, chytré jádro). Vyzpovídali jsme Maximiliána Neuhause z oddělení Sales System Technology společnosti Fronius Germany a zjistili, co vše se za heslem skrývá, a hlavně co očekávat od nového střídače.

Memodo: Jaké vlastnosti přináší nový střídač Fronius Tauro?

Maximilian Neuhaus: Se střídačem Fronius Tauro jsme vytvořili zařízení pro fotovoltaické systémy s výkonem větším než 50 kW. Na trhu je k dispozici jako Fronius Tauro Eco s výkonem 50, 99 nebo 100 kW. Druhým nabízeným modelem je Fronius Tauro s výkonem 50 kW. Má 3 MPP trackery, zatímco model Eco má pouze jeden. Oba komerční střídače mají pod svým krytem dostatek prostoru pro různé možnosti instalace a provedení fotovoltaického systému.

Díky jednoduchému připojení invertorů Fronius Tauro do AC sítě (AC-Daisy-Chaining) lze tyto měniče libovolně škálovat až do maximální kapacity 200 kW, aniž by bylo třeba dalších rozvodů střídavého proudu. Stačí tedy vybrat správný průřez vodiče a přívodní vedení a pak vše spojit dohromady.

Konstrukce s dvojitou stěnou a technologie aktivního chlazení zajišťují, že jednotku můžete instalovat na přímém slunečním světle i při okolní teplotě 50 °C, tzn. bez přístřešku nebo střešní konstrukce. Chladicí systém s dvojitou stěnou vytváří stálý vzduchový polštář. Studený vzduch je neustále nasáván ventilátory a teplý vzduch je vytlačován ven dvojitou stěnou.

Chladící systém Fronius Tauro © Fronius

Z hlediska konstrukce systému můžete zařízení Fronius Tauro umístit přímo na FV pole k panelům. Stejnosměrný proud může mít průřez až 95 mm², což umožňuje překlenout velké vzdálenosti na straně DC. Tím pádem se nabízí instalace zařízení s optimalizovaným výkonem přímo v místě přívodu. Fronius Tauro lze instalovat i ve vodorovné poloze. Na panely stavěné na plocho tím pádem střídač nevrhá stín. Střídače Fronius můžete také vzájemně kombinovat.

Memodo: Co se skrývá za heslem „hard shell, smart core“?

Maximilian Neuhaus: Naše koncepce chlazení je náš „hard shell“, díky němu je Fronius Tauro robustní pro instalaci i v náročnějších podmínkách. „Smart core“ se vztahuje na poskytovanou datovou komunikaci, kterou jsme zcela integrovali do zařízení. To znamená, že nejsou nutné žádné další upgrady.

„Hard shell“ znamená i standardní integrovanou přepěťovou ochranu typu 1+2 a prostor pro další komponenty v krytu. Ochrana před bleskem se často instaluje zejména na průmyslových budovách. Pokud se fotovoltaický systém instaluje na střechu dodatečně, nelze mnohdy dodržet oddělovací vzdálenosti mezi fotovoltaickým systémem a ochranou před bleskem. Střídač pak musí umět svádět bleskový proud. Toho můžete dosáhnout pouze s přepěťovou ochranou typu 1. Zákaznické rozhraní společnosti Fronius by také mělo být „smart“. Je možné přidat i další funkce, například měření sítě pomocí smart meteru nebo pomocné ovládací vstupy a výstupy.

Memodo: Pro jaké typy instalací je Fronius Tauro vhodný?

Maximilian Neuhaus: Tauro je ideální pro optimalizaci vlastní spotřeby, ať už ve středněnapěťové nebo nízkonapěťové síti, ať už pro průmyslové nebo pozemní fotovoltaické systémy. I pokud chcete instalovat nabíjecí stanice jako doplněk ke své stávající fotovoltaické elektrárně nebo přidat systém pro vytápění, Tauro se pro tyto případy perfektně hodí. V zásadě chceme vytvářet dlouhodobá řešení, a to ve všech směrech odvětví fotovoltaiky.

Memodo: Máte nějaké tipy pro instalaci a uvedení do provozu?

Maximilian Neuhaus: Pokud se podíváme na celkovou investici do fotovoltaického systému, střídač tvoří asi 10 % nákladů, ale těchto 10 % ovlivňuje celkový výkon systému ze 100 %. Čím nižší jsou ztráty střídavého proudu, tím efektivnější je výnos. Pro celou provozní dobu systému je dobré zvážit umístění střídače, vhodný průřez vodičů, komunikační jednotku a mnoho dalších faktorů.

Komponenty byste měli vybrat tak, aby bylo možné optimalizovat výkon. Potřebujete také vhodný koncept služeb. U zařízení Fronius Tauro lze vyměnit všechny výkonové komponenty, aniž by bylo nutné měnič demontovat a odesílat. Komunikační jednotky zařízení Fronius Tauro a Fronius GEN24 jsou stejné, takže mnohé postupy již pravděpodobně znáte. Prostor uvnitř střídače vám dává volnost připojení i pro velké průřezy.

Náhled do Fronius Tauro 50 kW © Fronius

Memodo: Co dalšího je třeba vědět o konceptu služeb?

Maximilian Neuhaus: Pokračujeme v tradici společnosti Fronius a dbáme na to, aby bylo možné jednoduše vyměňovat komponenty a zejména napájecí desky. Tauro jsme vybavili systémem závěsných dveří, ve kterých jsou integrovány napájecí jednotky. Stačí odpojit připojené kabely, otevřít dvířka napájecí jednotky, vyjmout ji a připojit novou napájecí jednotku. Poté připojte kabely a jednotku opět zašroubujte.

Tauro může bez problémů instalovat jedna osoba, jednotky váží přibližně 27 kg. Záruka na výrobek je 2 roky a lze ji bezplatně prodloužit na 5 let po registraci na webu Fronius Solar.web. Záruční dobu je vhodné vždy přizpůsobit dané aplikaci. Za poplatek pak získate celkovou záruku až 20 let. S případnými dotazy vám ráda pomůže naše technická podpora. Díky profesionálním školícím týmům vás také proškolíme v mnoha servisních tématech.

Produktové video Fronius Tauro – Hard shell, smart core

https://www.youtube.com/watch?v=RajsWWUJ9GI

Titulní obrázek: © Fronius