BYD Commercial je právem novým trendem při skladování energie ve firmách

Zájem o energetickou soběstačnost se projevuje jak v domácnostech, tak i ve firmách. V rámci programů OPPIK mohli firmy zažádat o dotace na fotovoltaickou elektrárnu (FVE) a bateriová úložiště. Velikost těchto systémů se pohybuje velmi často nad 100 kW výkonu fotovoltaiky a nad 100 kWh kapacity úložiště a požadavky jsou velice pestré. I přes mnohdy náročné požadavky se v této kategorii těší velké oblibě bateriové úložiště od BYD tzv. BYD Commercial. Proč to tak je a jak se minulý rok podařilo nainstalovat skoro 1,5 MWh tohoto úložiště napoví následující řádky.  

Jeden z důvodů velké obliby tohoto systému je nepochybně poměr ceny a výkonu. Komponenty tohoto systému jsou vyráběny ve velkém množství, což umožňuje nabídnout cenu, se kterou lze těžko konkurovat. Bateriové moduly BYD standardně integruje do svých elektroautobusů, což je zároveň i záruka robustnosti celého systému. Bateriový střídač je od německé firmy Refusol, která se již přes 50 let zabývá výkonovou elektronikou a přes 20 let výrobou střídačů. Poslední komponent tohoto sytému je řídící jednotka, kterou dodává do systému výrobce Smart1 také z Německa. Tato firma se zabývá řídícími systémy od roku 2010.

Jsou to vše firmy, které operují již dlouho v Evropě a mají zde zázemí, to Vám dává jistotu, že v případě komplikací je vždy na koho se obrátit. Všechny tyto tři komponenty se nachází ve standardním racku s krytím IP21.

BYD Commercial
Komerční úložný systém BYD C230

Jak z baterie vytěžit maximum?

Pro zvýšení vlastní spotřeby je standardní využití bateriových systémů, a tak byly napsané i programy OPPIK. Nicméně baterka má i funkci špičkování (angl. Peak shaving), na kterou se u většině projektu doporučujeme zaměřit. Ořezávání špiček je mnohdy ekonomicky výhodnější než čisté zvyšování vlastní spotřeby. A v neposlední řadě můžete baterku použit v kombinaci s nabíjecími stanicemi v režimu power boost abyste nepřekročili rezervovaný příkon.

Kompatibilita

Jedná se AC-Couplingový systém, takže baterku klidně můžete dobíjet z větrné nebo z vodní elektrárny anebo třeba z kogenerační jednotky. Nejčastěji jí samozřejmě budete dobíjet z fotovoltaické elektrárny. A tady máte velice volnou ruku při výběru vašeho fotovoltaického střídače. Do řídící jednotky lze zaintegrovat střídače SMA, SolarEdge, Sungrow a další.  Nejen, že potom budete mít vše v jednom monitoringu od firmy Smart1 ale dále můžete fotovoltaickou elektrárnu řídit. Systém dynamicky reguluje výkon střídačů na nulové přebytky. Dále máte možnost regulace 0, 30, 60 nebo 100 % výkonu podle požadavků distributora sítě.

Flexibilita

BYD Commercial je vyráběn ve dvou verzích, a to C130 a C230. V obou systémech je stejný bateriový střídač Refusol, který má nabíjecí a vybíjecí výkon 88 kW. A kde je flexibilita? Lze připojit paralelně až 25 systémů i kombinací C230 a C130. To znamená, že při použití C230 jste schopni vytvořit systém s 5,75 MWh a 2,2 MW výkonu.

ModelBYD Commercial C130BYD Commerial C230
Netto kapacita117,9 kWh209,7 kWh
Výkon 88 kVA88 kVA
Rozměry (V x Š x H) 2 200 x 2 600 x 600 mm2 200 x 3 200 x 600 mm

Pomůžeme Vám.

Základ pro navrhnutí a kalkulaci komerčních bateriových projektů je 15min profil spotřeby a nejlépe i faktura za elektřinu. Na základě těchto údajů jsme schopni Vám nabídnout možnosti, jak bateriové úložiště nejlépe ekonomicky využít.

Jak probíhá instalace?

Instalatér instaluje bateriový rack, zasouvá bateriové moduly a připraví AC přípojku pro bateriový systém. Školený tým Memodo CZ propojí bateriové moduly, zkontroluje napětí, aktualizuje BMS, řídící systém a firmware bateriového střídače. Dále nastavuje monitoring a celý systém uvádí do provozu.

Budou nějaké novinky?

Vedle systémů BYD Commercial C130 a C230, přijde na konci prvního kvartálu 2021 na trh varianta komerčního systému, který bude schopný přepnout do BackUpu, při výpadku sítě během 10ms. Do konce druhého kvartálu nás čeká hybridní varianta s BackUpem. Takže je na co se těšit. Další důvod sledovat náš Blog.