Nový rekord v účinnosti: Výsledky srovnávacích testů baterií vysoké školy HTW Berlin

Už bylo opět na čase: Vysoká škola technická a ekonomická v Berlíně (HTW Berlin) provedla nezávislé testování bateriových systémů pro rok 2021. Padl mimo jiné i nový rekord v účinnosti. Vítězné bateriové systémy a celkové výsledky jsme pro vás shrnuli v krátkém článku.

Ve čtvrtém ročníku testování bateriových systémů podrobila HTW Berlin kontrole bateriové systémy od 15 výrobců. Mezi nimi byly i společnosti Fronius, GoodWe, Kostal a RCT Power. Výsledek: Rekord účinnosti byl překonán dvakrát. Systémy byly hodnoceny pomocí indexu SPI (System Performance Index) a soutěžily mezi sebou ve výkonových třídách 5 kWp a 10 kWp.

bateriové systémy
Testované bateriové systémy a jejich třída účinnosti, systémy ve třídě účinnosti A a B dosáhly dobré účinnosti systému, © HTW Berlin

A vítězem se stává…

Nejvyššího SPI v malé výkonové třídě dosáhl hybridní střídač Fronius Primo GEN24 6.0 Plus společně s bateriovým úložištěm BYD Battery-Box Premium HVS 7.7. Ve větší výkonové třídě zvítězil RCT Power Storage DC 10.0 s SPI 95,1 %, čímž stanovil nový rekord účinnosti. Celkem 13 systémů dosáhlo velmi dobré účinnosti systému. Jedná se o:

Bateriové systémy a nové trendy

Účinnost střídačů se výrazně posouvá. Podle výzkumníků z HTW Berlin je to způsobeno tím, že se používá více výkonových polovodičů z karbidu křemíku. Například v zařízení Fronius Symo GEN24 a v zařízení Power Storage DC 10.0 od společnosti RCT Power. Nejúčinnější systémy momentálně dosahují účinnosti přes 97 % v širokém rozsahu výkonů.

Trendem jsou také hybridní měniče, které kombinují všechny výkonové elektronické komponenty v jednom zařízení. Kromě toho požaduje trh stále flexibilnější koncepce systémů, pokud jde o integraci fotovoltaiky a baterií.

Výzkumníci se také stále častěji setkávají s alternativními technologiemi baterií k lithium-iontovým bateriím, jako jsou například sodíkové baterie, redoxní průtokové akumulátory, sodíkovo-niklchloridové baterie nebo nikl-metalhydridové baterie. Je však nejisté, které technologie se na trhu uchytí.

Časté dotazy

Autoři studie odpovídají na často kladené dotazy týkající se koncepce fotovoltaických akumulačních systémů. Zejména u domů s tepelným čerpadlem nebo elektromobilem platí, že čím větší, tím lepší. Je zapotřebí co největší fotovoltaický systém o výkonu alespoň 10 kWp. Obecně autoři prosazují úplné využití vhodných střešních ploch pro výrobu solární energie, protože se tím maximalizuje příspěvek k ochraně klimatu.

SPI a bateriové systémy pod lupou

SPI hodnotí energetickou účinnost fotovoltaických akumulačních systémů, kterou výzkumníci určují na základě simulačního testu. Studie bateriových systémů Vysoké školy technické a ekonomické v Berlíně je nyní pevným parametrem na fotovoltaickém trhu a důležitou pomůckou pro orientaci. V příštích třech letech bude pokračovat ve financovaném projektu „Perform“. Do konce letošního roku mají výrobci, kteří se chtějí podrobit kontrole při příštích srovnávacích testech, dveře otevřeny.

Klíčové informace:

  • Hybridní střídače Fronius Primo GEN24 6.0 Plus spolu s BYD Battery-Box Premium HVS 7.7 a RCT Power Storage DC 10.0 zazářily ve srovnávacích testech Vysoké školy technické a ekonomické (HTW Berlin)
  • Energetická účinnost systémů byla testována simulačním testem. Testováno bylo celkem 20 systémů od 15 výrobců.
  • Studie také zjišťovala trendy a objasňovala běžné otázky týkající se koncepce akumulačních zařízení.

Užitečné odkazy:

Titulní obrázek: © HTW Berlin